Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

23. 11. 2022. 13:30 >> 13:33

KOVAČEVIĆ

Zajedničkom borbom protiv terorističkih organizacija

Danas se suočavamo sa terorističkim organizacijama koje zbog potreba finansiranja imaju razvijenu klasičnu kriminalnu djelatnost, istakao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Slobodan Kovačević i dodao da savremeno doba nameće potrebu da države zajednički rade na borbi protiv bezbjednosnih prijetnji. On je to kazao na sedmoj Regionalnoj bezbjednosno-koordinacionoj konferenciji, koja je održana u Rimu 17-18. novembra.

Državni sekretar Kovačević učestvovao na konferenciji posvećenoj bezbjednosnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

„Savremeno doba nameće potrebu da države zajednički rade na borbi protiv bezbjednosnih prijetnji, a poseban fokus treba usmjeriti na borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, čiji oblici djelovanja i metode postaju sličniji, a saradnja onih koji se bave ovim aktivnostima sve efikasnija”, kazao je on.

EU i Zapadni Balkan dijele mnoge bezbjednosne prijetnje počev od radikalizacije, nasilnog ekstremizma i povratka stranih terorističkih boraca, do neregularnih migracija, organizovanog kriminala, korupcije, dezinformacija i sajber-napada.

“Zajednički prioriteti potvrđeni su ratom u Ukrajini, kao i ključna uloga Zapadnog Balkana u očuvanju mira i stabilnosti na istočnim granicama Evrope”, poručeno je na konferenciji.

Cilj ovogodišnje konferencije bio je pružanje doprinosa u suočavanju sa izazovima koji sa sobom nose pandemija virusa Covid 19 i rat u Ukrajini, kao i uspostavljanje dijaloga između relevantnih aktera u cilju koherentnog, proaktivnog i pravovremenog odgovora.

Posebna pažnja je bila posvećena sljedećim temama: energetskoj bezbjednosti na Zapadnom Balkanu; uticaju rusko - ukrajinskog rata na ekstremističke i terorističke pokrete; transnacionalnom organizovanom kriminalu u međunarodnim kriznim scenarijima; saradnji, dostignućima i izazovima u borbi protiv neregularnih migracija na Zapadnom Balkanu kao i sajberkriminalu – zaštiti kritične infrastrukture.

Učesnici su bili predstavnici bezbjednosnog sektora regiona Zapadnog Balkana i država članica EU, kao i nacionalni koordinatori za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Organizator konferencije je Regionalni savjet za saradnju (RCC) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније