Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

23. 11. 2022. 18:45   >>  18:45

U PODGORICI

Održan info dan o Prvom pozivu u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

Ministarstvo evropskih poslova organizovalo je danas u Podgorici info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru novog Interreg IPA programa Južni Jadran, kojim se promoviše prekogranična saradnja između Italije, Albanije i Crne Gore.

Info dan, koji je organizovan u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom i Upravljačkim tijelom Programa, privukao je veliki broj institucija i organizacija iz cijele Crne Gore, koje su zainteresovane za dobijanje podrške za realizaciju projekata u saradnji sa partnerima iz italijanskih regija Pulja i Molize i Albanije.

Otvarajući događaj, vršilac dužnosti direktora Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović kazao je da države u regiji Južnog Jadrana dijele zajedničke potencijale i zajedničke izazove, zbog čega je bliska saradnja od ključne važnosti za prosperitet ovog područja.

"Saradnja u području Južnog Jadrana značajno je unaprijeđena kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore 2014-2020, koji se sada bliži kraju. Kroz ovaj program podržani su brojni projekti iz oblasti konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, turizma i kulture, životne sredine i energetike, kao i održivog saobraćaja. Ubijeđen sam da će se ovi uspjesi nastaviti i u okviru novog programa, za koji će u programskom periodu 2021-2027. godine biti izdvojeno oko 81 milion eura za nove projekte“, kazao je Vujović, naglašavajući da sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Evropske unije, čijim se sredstvima u najvećem dijelu finansira ovaj program.

Ministar za ekonomski razvoj italijanske regije Pulja Alesandro Deli Noći naglasio je da Regija Pulja čvrsto vjeruje u važnost ovog programa i uopšte u saradnju sa drugom stranom Jadrana.

"Jadransko more ne treba da nas razdvaja, već da nas spaja. Smatramo da ovo područje ima ogroman potencijal, koji još uvijek nije dovoljno iskorišćen. Regija Pulja će zato narednom programskom periodu pristupiti strateški, kako bismo zajedno sa partnerima iz Albanije i Crne Gore odgovorili na izazove u raznim oblastima, kao što su plava ekonomija, turizam, zapošljavanje, unapređenje digitalnih vještina i povezanost naših obala“, kazao je Noći.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela, istakla je da se Crna Gora učešćem u programima prekogranične saradnje priprema za korišćenje strukturnih fondova, koji će joj biti na raspolaganju kada pristupi EU.

"Projekti iz ovog programa podstiču saradnju između Italije, Albanije i Crne Gore, dajući im mogućnost da donose koristi zajednicama i korodiniraju kapacitete u različitim oblastima. Za države poput Crne Gore i Albanije, čiji je cilj pristupanje Evropskoj uniji, vještine koje će steći kroz saradnju sa drugim državama su od izuzetnog značaja za budućnost“, kazala je Marsela.

Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran biće raspisan krajem novembra. Ovim pozivom biće podržani projekti vrijednosti do 200.000 eura, koji su usmjereni na kapitalizaciju rezultata ostvarenih u prethodnom programskom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније