Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.С.

24. 11. 2022. 17:31 >> 17:32

SAJAM ZAPOŠLjAVANjA U BERANAMA

Doprinos u smanjenju nezaposlenosti kroz jaku podršku mladima

U Beranama je danas održan Sajam zapošljavanja mladih, koji je okupio predstavnike institucija, biznis, nevladinog i obrazovnog sektora, sektora zapošljavanja, rada sa mladima i predstavnike iz domena socijalne ekonomije.

Sajam zapošljavanja mladih dio je projekta „Praxis“, koji se realizuje u okviru prekogranične saradnje Kosovo – Crna Gora, i podržan je od strane Evropske unije iz IPA fondova, Ministarstva finansija u Crnoj Gori i Ministarstva lokalne samouprave na Kosovu.

Ovaj projekat se sprovodi u dvije opštine na Kosovu i u Beranama, Petnjici i Gusinju, a glavni nosilac je Caritas Kosovo sa partnerima – Caritasom Crne Gore, Srednjom stručnom školom „Đon Nikol Kazazi“ iz Đakovice i Opštinom Berane.

Menadžer Opštine Berane, Marko Lalević, kazao je da je saradnja beranske lokalne uprave sa institucijama na svim nivoima uvijek usmjerena na unaprjeđenje života naših sugrađana, gdje, kako ističe, mladi kao budućnost i osnov razvoja svake države imaju posebnu podršku.

„Opština Berane, kao lokalna samouprava, uređuje i upravlja javnim i drugim poslovima u interesu lokalnog stanovništva, a oslonjena je na načela profesionalnosti i efikasnosti rada. Važan segment našeg rada je afirmisanje mladih ljudi kroz mogućnost njihovog profesionalnog angažovanja i stvaranja uslova za povećanje zaposlenosti i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti“, naglasio je on.

Lalević je istakao da prepoznaju zajednički interes za intenzivnijom saradnjom u oblasti zaposlenja mladih.

„Ovim projektom i na ovaj način daje se doprinos u smanjenju nezaposlenosti kroz jaku i stabilnu podršku mladima a Opština Berane će uvijek biti partner i podrška ovakvim projektima. Želimo da uz pomoć dostupnih fondova napravimo povoljan poslovni ambijent za privlačenje investicija i stimulisanje preduzetništva“, saopštio je menadžer Opštine Berane.

Načelnica Direkcije za bilateralne prekogranične programe, Nada Pejović, istakla je da Crna Gora učestvuje u četiri bilateralna programa – sa Albanijom, Kosovom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, čiji je cilj promovisanje dobrosusjedskih odnosa i socioekonomski razvoj kroz lokalne i regionalne inicijative.

„Prekogranična saradnja između Crne Gore i Kosova započeta je 2010. godine, kada su operativne strukture otpočele aktivnosti na izradi Programa prekogranične saradnje od 2011. do 2013. godine i ista je nastavljena u okviru nove finansijske perspektive IPA II, u okviru koje je i finansiran projekat „Praxis“, a očekuje se i nastavak u okviru IPA III. Projekat ima za cilj da poveća zaposlenost mladih u Crnoj Gori i na Kosovu kroz poboljšanje karijernog vođenja, obuke za unaprjeđenje mekih vještina, prakse i mogućnosti volontiranja. Ovaj projekat se sprovodi 26 mjeseci i biće završen 31. decembra 2022. godine“, rekla je Pejović.

Direktor Caritasa Montenegro, Marko Đelović, kazao je da projekat „Praxis“ prepoznaje zapošljavanje kao ključni mehanizam za uspješnu integraciju mladih u društvo i da je usko povezano sa drugim aspektima života.

„Nezaposlenost mladih je ključni problem tržišta rada, ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i na nivou Evropske unije, i sa sobom nosi negativne implikacije koje se manifestuju na ekonomskom i društvenom planu. Dodatni izazov, prilikom zapošljavanja mladih, predstavlja neaktivnost one grupe mladih koji nijesu zaposleni i ne nalaze se u sistemima obrazovanja i osposobljavanja i koji aktivno ne traže posao. Udio mladih iz ove kategorije je oko 27 odsto“, rekao je on.

Đelović je istakao da istraživanje kretanja tržišta rada u Crnoj Gori ukazuje na potrebu za dodatnim usklađivanjem ponuda obrazovnih institucija sa potrebama tržišta rada.

„Ovo je posebno naglašeno time što značajan udio mladih radi poslove izvan svoje struke ili obavlja poslove koji zahtijevaju niži nivo kvalifikacija od one koju su stekli kroz formalno obrazovanje“, kazao je on.

Rezultate i aktivnosti projekta prezentovala je predstavnica Caritas Montenegro Lidija Vulević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније