Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

28. 11. 2022. 07:07   >>  07:05

IZGRAĐEN 1972. GODINE

U Lukinom Viru godinama čekaju obnovu mosta i kraći put do magistrale

I pored čvrstih obećanja da će stari žičani most u mjestu Lukin Vir kod Andrijevice, biti rekonstruisan i time olakšan život sve malobrojnijih stanovnika tog sela, most je iz dana u dan u sve gorem stanju.

Stanovnik Lukinog Vira, Ranko Čukić, kaže da su posljednje poplave pokvarile i ono što su mještani proteklog ljeta sami popravljali.

"Opštinska inspekcija je još prije osam godina donijela rješenje kojim je zabranila prolaz preko ovog mosta. Mogu vam pokazati to rješenje, još ga čuvam. Oni su konstatovali da je most toliko propao, odnosno da je u takvom stanju da predstavlja opasnost za bezbjedan prolaz pješaka", kaže Ranko.

On dodaje da niko od tada ništa nije preduzeo da se nešto uradi i most makar djelimično sanira i sačuva.

"Za ovih osam godina, osim nas mještana, koji smo prinuđeni da ga sami popravljamo koliko možemo, niko drugi nije stavio jedan jedini ekser ili dasku. Bojim se da će ovaj most, jedini takve vrste koji je preostao na potezu od Berana, pa sve do Plava, potpuno propasti i da mu više nikakva sanacija neće pomoći", dodaje ovaj stanovnik Lukinog Vira.

Kada je Portal RTCG ljetos postavio pitanje na tu temu lokalnoj upravi u Andrijevici, rečeno je da će to biti jedan od prioritetnih zadataka, i da će stupiti u kontakt sa CEDIS-om, "jer oni imaju specijalne mašine za zatezanje žičanih sajli, kako bi se most učinio jačim i bezbjednijim". Kazali su i da su svjesni da, ako to ne učine, u selu neće ostati niko da živi.

Ranko tvrdi, međutim, da su sve vlasti, koliko ih se smijenilo, samo obećavale, ali da se na obećanjima sve i završavalo.

"Nekada je u ovom selu bilo jedanaest kuća. Bilo je i preko dvadesetoro djece. Sada su ostale samo tri kuće otvorene tokom zime", kaže Ranko.

On podsjeća da nekoliko učenika tokom školske godine svakodnevno pješači tri kilometra od kuće na desnoj obali Lima, do betonskog mosta u susjednom selu Rijeka Marsenića i magistrale na lijevoj obali, gdje čekaju autobus za Berane ili Andrijevicu, na putu do škole.

Magistrala se od ovih kuća vidi i svega je nekoliko stotina metara udaljena vazdušnom linijom, ali je stari žičani most koji selo na mnogo kraći način spaja sa magistralnim putem oštećen i nije bezbjedan.

Stanovnici Lukinog Vira pričaju da most mnogo znači i onima koji za vrijeme ljetnjih odmora dolaze ovdje na svoja ognjišta, kao i stanovnici sela Trešnjevo, čijoj mjesnoj zajednici pripadaju, koji ovdje imaju imanja.

Ovaj čovjek podsjeća i da je nekada značaj ovog mosta bio mnogo veći, i da je predstavljao jedinu vezu sa lijevom obalom.

"Oduvijek je na ovom mjestu bio most. Prvi je napravljen u vrijeme kada su se vodile borbe za oslobađanje od Turaka. Ovaj most je bio jedina veza sa drugom obalom Lima i tada veoma naseljenim šekularskim selima", priča Ranko.

Kaže da je ostala i priča kako je u vrijeme velikih poplava krajem devetnaestog vijeka, pored čuvenog mosta u Višegradu, u čitavom drinskom slivu pretekao jedino još most na Lukinom Viru.

Ozbiljna sanacija mosta na Lukinom Viru obavljena je daleke 1964. godine, a ovaj žičani, koji je preživio do sada, izgrađen je 1972. godine.

Sada, svuči nevjerovatno, ovaj žičani most preko rijeke Lim ostao je jedini takve vrste od Berana do Plava, a nekada ih je, u ne tako davnoj prošlosti, bilo makar deset. Neki su zamijenjeni modernim, betonskim, a neki su odavno urušeni.

"Molimo još jednom opštinske vlasti u Andrijevici da učine nešto i da se ovaj most sačuva. Molimo i državne vlasti u čijoj je to nadležnosti, da nam priteknu u pomoć. Sigurno da za to ne trebaju neka velika novčana sredstva. Mislimo da mu je konstrukcija još uvijek dobra, i da samo treba zamijeniti sajle, podne daske i ogradu. Rješenje o zabrani prolaska je valjda i donešeno da bi se most popravio, a ne da se pusti da potpuno propadne", kaže stanovnik sela Lukin Vir, Ranko Čukić.

Posljednja fotografija žičanog mosta nad rijekom Lim, u mjestu Lukin Vir, nije ni malo lijepa. Više upozorava da je krajnje vrijeme da osim mještana tog sela, još neko ima obavezu da ovaj most pokuša da sačuva.

Istorijski podaci govore da most na tom mjestu nije slučajno izgrađen. Okolnosti se jesu promijenile i učinile su ga manje bitnim, ali je on i dalje od životne važnosti za još nekoliko nenapuštenih kuća u selu. Dovoljno da neko povede brigu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније