Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ТВЦГ

29. 11. 2022. 16:09   >>  16:26

KONFERENCIJA CGO

Žena malo u politici, ne poštuje se zakonsko rješenje

Političke partije ne pridaju dovoljno značaja zastupljenosti žena na pozicijama donosioca odluka, ocijenjeno je na konferenciji o Monitoringu lokalnih izbora iz rodne perspektive.

To što žene nijesu bile dovoljno zastupljene na lokalnim izborima ove godine, ukazuje na to da ne postoji održiv mehanizam poštovanja zakonskog rješenja, da među četiri kandidata mora biti jedna žena, zaključak je učesnika.

Saglasni su i da se od žena u politici očekuje da preuzmu odgovornost onda kada to niko neće.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kaže da ne treba zaboraviti da u određenim opštinskim izbornim komisijama sjede žene.

"One su predstavnice političkih partija, a koje su glasale za potvrđivanje ovakvih lista. U tom smislu moramo svi biti svjesni odgovornosti", kazao je Mugoša.

Maka Mešveliani iz Nacionalni demokratski instituta dodaje da su prije lokalnih izbora imali samo dvije predsjednice opštine.

"Ovi brojevi će se promijeniti, ali zastupljenost žena na toj poziciji opet neće biti ni blizu 30 odsto", kazala je ona.

Daliborka Uljarević ispred Centra za građansko obrazovanje ističu da ukoliko žene izgube bitku i ostvare lošiji rezultat to je njihova krivica, a ako ostvare dobar rezultat onda je to zajednički uspjeh.

"Od žene se očekuje, ono što drugi ne žele, da preuzmu odgovornost i da onda u zavisnosti od rezultata imamo uspjeh ili neuspjeh te osobe", kazala je nositeljka izborne liste "DF - Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović.

Dragana Mitrović, nositeljka izborne liste "Prava stvar, jedinstvena za Budvu" smatra da žene treba da štite jedna drugu.

"Ja moram vas da zaštitim, kao i vi mene, ne zbog vas koliko zbog sebe i kad to shvatmo mi ćemo krenuti uzlaznom putanjom", poručila je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније