Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Nevenka Macan, TVCG ]

03. 12. 2022. 16:36 >> 17:00
6

KOTORSKA BISKUPIJA

"Ne treba poistovjećivati Bokeljsku mornaricu sa praznikom Svetog Tripuna"

Bokeljska mornarica je kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore od kraja prošle godine na listi UNESCO-a, a ovih dana su na istu listu dodati i Praznik Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna, upisani kao tradicija Hrvata Boke koji žive u Hrvatskoj. Na to iz Ministarstva kulture podsjećaju da je Bokeljska mornarica zaštićena kao baština iz Crne Gore.

Ne treba poistovjećivati Bokeljsku mornaricu sa praznikom Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna koje su sada sačuvane kao dobro Bokelja u Hrvatskoj, smatraju u Kotorskoj Biskupiji.

Kancelar Kotorske Biskupije Don Robert Tonsani navodi da je to proslava katoličke crkve u kojoj Bokeljska mornarica sudjeluje.

"Nijedan drugi narod koji je potekao iz Crne Gore i otišao u svijet, nigdje nije ponio sa sobom proslavu Svetog Tripuna, samo Bokeljski Hrvati iz Boke Kotorske su sačuvali ovaj običaj", kazao je Don Robert Tonsani.

Komentar naše misije pri UNESCO-u TVCG nije mogla dobiti. 

Stručna javnost Crne Gore je saglasna, kako navode iz Ministarstve kulture, da Bokeljska mornarica obuhvata brojne elemente nematerijalne baštine i da je to upisano na UNESCO listu kao dobro države Crne Gore.

Univerzalne vrijednosti Bokeljske mornarice sa njenim elementima nematerijalne kulture su sada, čini se, dvostruko zaštićena baština čovječanstva.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније