Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

06. 12. 2022. 11:03 >> 11:04

DONEŠENA ODLUKA

Upravni sud odbio tužbu za poništenje izbora Vukovića

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu Vasilija Čarapića iz Pokreta Evropa sad koji je od suda tražio da se poništi odluka kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Ivan Vuković.

Sud je saopštio da Čarapić nemapravo za pokretanje upravnog spora radi poništenja odluke.

“Upravni sud Crne Gore je utvrdio da bi pravo na pokretanje upravnog spora, u ovoj pravnoj stvari, pripadalo Klubu odbornika u gradskoj Skupštini, jer je za pokretanje upravnog spora protiv određenog upravnog akta, odnosno druge upravne aktivnosti, potrebno da se rješavalo o nečijem pravu ili pravnom interesu ili se na drugi način uticalo na prava, obaveze, odnosno pravni interes”, navodi se u saopštenju.

To pravo,odnosno pravni interes, kako navode, mora proizilaziti iz propisa, tj.mora imati uporište u zakonu ili drugom propisu kojim je konkretni interes opredijeljen.

“Taj interes mora biti neposredan, ličan, što znači da se tiče određenog fizičkog ili pravnog lica, a što u konkretnom nije slučaj. U predmetnoj stvari nema neposrednog odnosa između stranke (V.Č.) i predmeta postupka, da bi tužilac bio aktivno legitimisan za podnošenje tužbe, zbog čega je njegovu tužbu valjalo odbiti kao nedozvoljenu”, navodi se u saopštenju.

Prilikom odbijanja tužbe kao nedozvoljene, Upravni sud Crne Gore je imao u vidu odredbu člana 6 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da građani učestvuju u odlučivanju o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samouprave, međutim, navedeni član zakona ne daje aktivnu legitimaciju tužiocu, koji je u svojstvu građanina tužbom pokrenuo upravni spor protiv odluke o izboru gradonačelnika Glavnog grada Podgorice.

“Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave vrši se putem inicijativa, zbora građana, referenduma i drugih oblika izjašnjavanja i odlučivanja utvrđenih Statutom. Kako se izborom gradonačelnika, odlučuje o na zakonom zasnovanom interesu političkih partija koje su na temelju izborne volje građana konstituisale Skupštinu Glavnog grada, to na strani tužioca kao građanina, ne postoji aktivna legitimacija za podnošenje predmetne tužbe, jer se osporenom odlukom ne dira u njegovo pravo ili na zakonu zasnovan interes”, navodi se u saopštenju.

Objašnjava se i da je isto stanovište iznio i Vrhovni sud Crne Gore u presudi 27.septembra 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније