Друштво

П.Р.

07. 12. 2022. 11:59   >>  11:58 1

ИСТРАЖИВАЊЕ ЦЕМИ

Скоро половина грађана сматра да послодавци нијесу спремни да запосле ЛГБТ особе

У Црној Гори 22 одсто грађана сматра да су послодавци у Црној Гори спремни да радно ангажују припаднике ЛГБТИ заједнице, док њих 45 одсто сматра да нијесу, показало је истраживање Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ).

Истраживање је спроведено од 28. октобра до 16. новембра ове године на узорку од 990 пунољетних држављана Црне Горе.

Пројектни координатор ЦеМИ-ја, Владимир Симоновић, казао је на прес конференцији поводом представљања истраживања јавног мњења ,,ЛГБТ особе и тржиште рада” да је забиљежена позитивна промјена у односу на неке ставове о ЛГБТ особама.

„Значајно је смањен удио погрешно информисаних грађана да је сексуална оријентација другачија од хетеросексуалне - болест. Што је особа образованија, то је њен ниво информисаности у односу на сексуалну оријентацију већи, па је и ниво предрасуда мањи. Већи ниво предрасуда уочава се код старије популације“, рекао је Симоновић.

Према његовим ријечима, жене су значајно мање склоне хомофобији од мушкараца, а становници централног и јужног дијела земље у односу на сјеверни.

„Значајне су разлике у односу на национално изјашњавање. Лични контакт са ЛГБТ особом се, као и у претходном истраживањима показао кључним, односно да познавање ЛГБТ особе највјероватније подразумијева и одсуство хомофобије“, навео је Симоновић.

Казао је да 50 одсто испитаника сматра да се рађамо са својом сексуалном оријентацијом и родним идентитетом.

„Удио грађана са истим ставом међу онима који наводе да познају особу која припада ЛГБТ популацији је 69 одсто. Ипак, свега 22 одсто испитаника/ца наводи да познаје ЛГБТ особу. Проценат је значајно већи међу млађим испитаницима, боље образованим испитаницима, онима који су разведени или нису у брачној/ванбрачној заједници“, рекао је Симоновић.

Указао је да свега 38 одсто испитаних сматра да су ЛГБТ особе изложене дискриминацији, наспрам 46 одсто оних који немају такво мишљење.

„Повећава се удио особа које сматрају да ЛГБТ особама треба помоћи да остваре своја права и сада износи 41 одсто, док 21 одсто испитаника нема став о овом питању. И код овог питања је примјетна значајна разлика између испитаника и испитаница, па 47 одсто испитаница сматра да ЛГБТ особе треба да добију подршку за остваривање својих права, са чим је сагласно 34 одсто испитаника“, навео је Симоновић.

Казао је да је већина пунољетних младих особа (18 – 29) је подржавајућа, као и већина испитаника/ца са завршеним вишим степеном образовања, а посебно су подржавајуће особе које познају особу која припада ЛГБТ популацији.

„И код овога питања национална припадност игра улогу“, додао је Симоновић.

Говорећи о ЛГБТ особама на тржишту рада, Симоновић је рекао да је истраживање показало да 60 одсто испитаника/ца сматра да су ЛГБТ особе заступљене на тржишту рада.

„Тек 22% испитаника сматра да су послодавци у Црној Гори спремни да радно ангажују припаднике ЛГБТИ заједнице, 45 одсто сматра да нису, док је 33 одсто оних који немају став о овом питању. И овдје видимо да образованији грађани као и они млађе старосне доби у већој мјери смарају да су послодавци спремни да запосле ЛГБТИ особу“, навео је Симоновић.

Рекао је да 18 одсто испитаника/ца наводи да ЛГБТ особе доживљавају дискриминацију на радном мјесту због своје сексуалне оријентације, а да њих 51 одсто сматра да не доживљавају, док 31 одсто нема став.

„Међу онима који познају особу која припада ЛГБТ заједници, 44 одсто сматра да ЛГБТ особе доживљавају дискриминацију, 43 одсто да не доживљавају, док 13 пдстп нема став“, казао је Симоновић.

Како је рекао, 45 одсто испитаника/ца сматра да припадници ЛГБТИ заједнице имају веће шансе да се запосле ако не откривају своју сексуалну оријентацију, са чим није сагласно њих 26 одсто.

„Међу онима који познају једну или више ЛГБТ особа, 68 одсто је оних који сматрају да се шансе за запослење повећавају ако особа сакрије своју сексуалну оријентацију. Свега 10 осдто испитаника/ца ли зна неко правно лице у којем је запослена једна или више особа из ЛГБТИ популације“, навео је Симоновић.

Појаснио је да су уочене статистички значајне разлике у односу на регион, школску спрему и познанство са особом која припада ЛГБТ популацији.

„Тако, свега четири одсто испитаника/ца из сјеверног региона зна неко правно лице у којем је запослена једна или више особа из ЛГБТИ популације, док је постотак овог одговора забиљежен у централном дијелу износио 15 одсто. Међу онима који познају особу из ЛГБТ популације, постотак је 40 одсто“, казао је Симоновић.

Рекао је да 47 одсто испитаника сматра да ЛГБТ особе не треба да крију своју сексуалну оријентацију на радном мјесту, док је 30 одсто оних који сматрају да треба да крију.

Пројектна координаторка ЦеМИ-ја, Маја Бјелић, казала је да је истраживање јавног мњења једна је од активности пројекта ‘’Допринос инклузији ЛГБТ особа на тржишту рада’’, који спроводи ЦеМИ, а финансијски је подржало Министарство за људска и мањинска права Црне Горе.

„Пројекат за циљ има да допринесе повећању нивоа поштовања људских права припадника ЛГБТ популације у Црној Гори. Допринос постизању остваривања овог циља се огледа кроз смањење степена дискриминације ЛГБТ особа при запошљавању, сетом активности пројекта“, истакла је Бјелић.

Према њеним ријечима, у циљу подстицања прихватања ЛГБТ особа у пословним срединама, директне комуникације и едукације релевантних стакехолдера, ЦеМИ организује састанке са представницима јавног и приватног сектора, као и са запосленима у кадровској служби истих, током којих су представљени начини инклузије ЛГБТ особа приликом запошљавања и заговаране препоруке за унапрјеђење права заједнице у овој области.

„Осим наведених активности, а у циљу уједињене акције у борби за права ЛГБТ особа ЦеМИ је израдио Јавну декларацију о сузбијању дискриминације на радном мјесту - Прихвати РАЗЛИЧИТОСТ! Одбаци ДИСКРИМИНАЦИЈУ!, коју ће подржати организације цивилног друштва и представници јавног и приватног сектора широм земље“, закључила је Бјелић.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије