Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RSE ]

08. 12. 2022. 14:39   >>  14:37

RADULOVIĆ

"Tužilaštvo da ispita kako je nestala dokumentacija o stanovima"

Specijalno tužilaštvo treba da utvrdi da li je davanje stanova ili kredita funkcionerima, državnim službenicima, sudijama i tužiocima bilo uslovljeno vraćanjem neke protivusluge, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat, Veselin Radulović. Specijalno tužilaštvo sumnja da su nekadašnji funkcioneri u Vladi Demokratske partije socijalista (DPS) premijera Duška Markovića, od 2016. do 2020. godine, odlučivali o dodjeli stanova i kredita, suprotno kriterijumima koji su definisani odlukom tadašnje Vlade.

Krivične prijave protiv njih podnio je premijer Dritan Abazović sredinom oktobra, tvrdeći da je time država oštećena za oko dva miliona eura.

Rekao je da je to posljedica zloupotrebe službenog položaja navodeći da imaju spisak od više od 500 ljudi koji su dobili stanove.

Abazović tvrdi da je DPS uništio ili otuđio dio dokumentacije o dodjeli stanova. Kako je rekao, to se dogodilo nakon političkih promjena u avgustu 2020. godine, tokom tri mjeseca funkcionisanja tehničke Vlade dok nije izabrana Vlada Zdravka Krivokapića.

Ujedno su, tvrde iz Abazovićeve Vlade, uništeni svi tonski snimci sa sjednica Vlade od 2010. do 2020. godine.

Funkcioner DPS-a Danijel Živković je negirao da ta stranka ima veze sa nestankom dokumentacije.

"O dokumentaciji treba pitati one koji su preuzeli vlast nakon parlamentarnih izbora. Oni su najodgovorniji da vam ponude odgovore gdje su i kako su nestali registratori."

Veselin Radulović smatra je potrebno posebno istražiti nestanak dokumentacije.

"Ako je dio dokumentacije namjerno uklonjen, može se raditi o krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti. Tužilaštvo treba da ispita koja dokumentacija i pod kojim okolnostima je nestala iz arhive Vlade. Neshvatljivo je da se to desilo", ističe Radulović.

I direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović, dok je bila na čelu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, 2021. godine, je saopštila da je arhiva, o dodjeli stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima, dobrim dijelom uništena.

Ona je tada navela da je poslednjih deset godina iz državnog budžeta potrošeno oko 25 miliona eura na rešavanje stambenih pitanja 175 funkcionera i 405 nižih činovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније