Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

16. 12. 2022. 10:05 >> 14:32

ĐAKOVIĆ SAOPŠTIO

Izvršene kontrole, meso u mesarama bezbjedno

Direktor za Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković kazao je u Jutarnjem programu na Televiziji Crne Gore da nakon kontrole mesara u okolini plavske opštine nije pronađeno kontaminirano meso, te građani mogu slobodno da kupuju meso.

"Građani slobodno mogu da kupuju meso, u porethodnih dva dana izvršene su kontrole svih mesara u opštinama u okolini Plava, Anrijevici i Gusinju a danas se očekuje završetak kontrole i u Opštini Berane", kazao je Đaković.

Prethodno je kod 27 grla stoke na liniji klanja u dvije klanice u okolini Plava pronađena parazitska bolest cisticerkoza, u narodu poznata kao bibičavost.

Đaković pojašnjava da je sedam grla uništeno, dok se ostalo meso može koristiti nakon termičke opbrade ili zamrzavanja .

Veterinar Milan Rogošić pojasnio da se ova parazitska bolest prenosi sa čovjeka na životinje, i da između ostalog do zaraze može doći uslijed izlivanja kanalizacija i u sličnim okolnostima.

Dodaje da situacija sa razvojem nije kritična, i da je prirodno imati veći broj obvakvih slučajeva u sezoni klanja.

"Oboim zaraze je povećan kada je povećan obim klanja", kazao je Rogošić.

Prema njegovim riječima ova parazitska bolest obično se otkriva na liniji klanja, iako postoje određeni testovi koji se mogu odraditi i ranije, a koji su skupi.

Cisticerkoza ili bobičavost goveda je parazitska bolest goveda koju izazivaju larve parazita Taenia solium.

Životinje obično nemaju simptome ali se zaraze ako progutaju jajašca pantljičare koja sa ljudskim izmetom dospiju u stočnu hranu na pašnjacima ili se nađu u vodi za piće u sanitarno neuređenim uslovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније