Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

16. 12. 2022. 16:56 >> 16:53

SUDSKI SAVJET

"Đeljošaj iskazao nepoštovanje prema sudu i sudijama"

Sudski savjet osuđuje jučerašnje tvrdnje i optužbe predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, koji je stranka u postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici, na račun sutkinje Ivane Bečić, koja je zadužena datim predmetom, navodi se u saopštenju Sudskog savjeta Crne Gore.

Kako ističu, "osude postupanja i rada sutkinje Bečić, kao i sve učestaliji napadi na nosioce sudijskih funkcija od strane pojedinih zvaničnika druge dvije grane vlasti, prije svega urušavaju ustavni princip podjele vlasti, vladavine prava i jačanja i afirmacije nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa".

Iz Sudskog savjeta navode da su i ranije više puta reagovali i ukazivali, da se, kako navode, izjavama nosioca javnih funkcija kako na državnom, tako i na lokalnom nivou vrši neprimjeren i nezakonit pritisak na postupanje suda, odnosno sudije u svakoj fazi postupka i odlučivanja.

"Sutkinja Bečić je postupala shodno zakletvi koju je položila, zakonito, nepristrasno i nezavisno po Ustavu i zakonu, štiteći autoritet institucije kojoj pripada, ali i cjelokupnog pravosuđa, jer nezavisnost sudija nije isključivo pravo ili povlastica koja im je odobrena u njihovom sopstvenom interesu, već u interesu vladavine prava i svih onih koji traže i očekuju pravdu", ističu iz Sudskog savjeta.

Apeluju na sve predstavnike državnih organa najviše državne i lokalne zvaničnike da učine sve što je u njihovoj moći da podrže nezavisnost pravosuđa.

"Sudski savjet ponovo apeluje na sve predstavnike državnih organa i najviše državne i lokalne zvaničnike da čini sve što je u njihovoj moći da podrže nezavisnost pravosuđa, kako na institucionalnom tako i na individualnom nivou, a ne da svojim nepoštovanjem prema sudijama i sudu, neprimjerenim ponašanjem i neutemeljenim tvrdnjama iznose optužbe, izražavaju nezadovoljstvo i vrše pritisak zato što su stranka u postupku", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније