Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

16. 12. 2022. 17:50   >>  17:47

INICIJATIVA SKUPŠTINI

HRA traži javnu raspravu o Predlogu zakona o oduzimanju imovine

Akcija za ljudska prava (HRA) zatražila je da Skupština vrati na javnu raspravu Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je Vlada morala da obezbijedi javnu raspravu o nacrtu tog zakona, koja bi trajala najmanje 20, a najviše 40 dana.

“Smatramo da je neophodno održavanje javnih rasprava o ključnim zakonima koji utiču na ljudska prava, kao što je to zakon o oduzimanju imovine”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da je posebno zabrinjavajuće takvo postupanje Ministarstva pravde, ako se uzme u obzir da je Nacrt zakona utvrđen 5. avgusta, a da je njegov tekst objavljen tek nakon usvajanja na jučerašnjoj sjednici Vlade.

“To znači da zainteresovana javnost čak više od četiri mjeseca nije mogla da vidi niti jedan član ovog zakona niti da predlozima utiče na njegovo poboljšanje”, naveli su iz HRA.

Kako su dodali, to nije izolovan slučaj.

“Na jučerašnjoj sjednici je usvojen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, takođe bez javne rasprave i prethodnog objavljivanja teksta predloženih izmjena”, rekli su iz HRA.

Oni su podsjetili da adekvatna javna rasprava, u skladu sa propisima, nije obezbijeđena ni prilikom izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, koje su u krajnjem i dovele do prestanka mandata članovima Tužilačkog savjeta i polugodišnje blokade rada tog tijela.

Iz HRA su naveli da je Evropska komisija kritikovala nedostatak javne rasprave uz preporuku da Vlada Nacrt zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom djelatnošću još jednom preispita, da uskladi terminologiju sa definicijama usaglašenim u Direktivi 2014/42/EU, pravnim tekovinama EU i međunarodnim konvencijama.

“Ne vidimo ni jedan opravdan razlog da se ta preporuka ne prihvati”, rekli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније