Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B./ PR Centar ]

17. 12. 2022. 10:22   >>  11:25

SISTEM ZAŠTITE I SPAŠAVANjA

Aplikacija "Baza rizika u Crnoj Gori" biće izrađena 2023.

Aplikacija "Baza rizika u Crnoj Gori", koja je namijenjena sistemu zaštite i spašavanja i institucijama kojima su podaci potrebni u kriznim situacijama, biće izrađena naredne godine.

To je saopšteno na trećem konsolidacionom sastanku povodom izrade dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa“, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova u Budvi.

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović kazao je da su podgrupe i radne grupe u dosadašnjem periodu obavile veoma važne zadatke i da idu u dobrom pravcu kad je u pitanju izrada dokumenta.

„Nadam se da ćemo sve naše obaveze završiti u predviđenom roku i dokument poslati na usvajanje Evropskoj komisiji. Naš zadatak je veoma ozbiljan. Mi radimo nešto što je temelj zaštite i spašavanja. Očekujemo da će svi državni organi i svi u sistemu zaštite i spašavanja biti na visini zadatka, kako bismo implementirali sve što ćemo definisati ovim dokumentom“, naveo je Bešović.

Koordinator projekta, mr Ljuban Tmušić, rekao je da je cilj sastanka da se napravi presjek aktivnosti koje su do sad urađene kad je u pitanju izrada dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa“, kao i da se definišu se koraci za dalje.

„Definisaćemo jasne korake, sa preciziranom dinamikom kad je u pitanju izrada ovog dokumenta. Do marta planiramo da imamo radnu verziju dokumenta“, naveo je Tmušić.

Aleksandar Dlabač je, predstavljajući bazu podataka o rizicima, pojasnio da je ona namijenjena sistemu zaštite i spašavanja i ostalim institucijama koje su zainteresovanje za takvu vrstu podataka.

„To je jedna moderna veb cloud aplikacija, koja će sadržati podatke o svih devet vrsta rizika u Crnoj Gori. Tu postoji širok dijapazon informacija koje će se tu nalaziti. One će biti dostupne u kriznim situacijama svim onim kojima su ti podaci potrebni. Plan je do kraja oktobra sledeće godine da aplikacija bude zaokružena. Unos podataka je proces koji traje i on će teći i nakon što aplikaciju pustimo upotrebu“, naveo je Dlabač.

Stevko Stefanovski iz Makedonije prenio je na sastanku iskustva te države kad je u pitanju informacioni sistem o šumskim požarima, ukazući da su oni počeli za izradom baze 2011. godine.

„Imamo dosta podataka koji su sistematizovani u bazu. Iskoristili smo dosta projekata i stranih donacija ka tom cilju. Prvo smo razvili sistem za monitoring i procjenu rizika od šumskih požara, onda smo počeli da ga širimo i za druge rizike. Tako smo organizovali i proces nacionalne procjene i lokalne procjene. Pripremili smo baze podataka koje su kod vas u početnoj fazi“, naveo je Stefanovski.

Evropska komisija tj. Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći odobrila je Crnoj Gori finansiranje ovog projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније