Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

19. 12. 2022. 18:43 >> 18:40

DAN KLINIČKOG CENTRA CG

Za godinu dana otvoreno milion i 200 hiljada termina

U posljednjih godinu dana, u Kliničkom centru Crne Gore je otvoreno milion i 200 hiljada termina za specijalističke i supspecijalističke preglede, dok je samo na Poliklinici tokom 2022. godine realizovano 100 odsto pregleda više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu, poručila je direktorica, dr Ljiljana Radulović povodom obilježavanja Dana KCCG, 19. decembra.

“Tema svih tema u javnosti su liste čekanja na specijalističke i supspecijalističke preglede. Zato sam dužna da vas informišem da smo od januara do početka decembra 2022. godine u cijelom Kliničkom centru uradili oko milion i 200 hiljada specijalističkih i supcpecijalističkih pregleda. Od toga, oko 600 hiljada je realizovano samo na Poliklinici u ambulantama. Da li je to malo? Ako znamo da KCCG danas ima 590 doktora medicine, to znači da je svako od njih samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata", kazala je Radulović na internoj proslavi kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

Istakla je da je ovo imponzantan, ali upozoravajući podatak, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama, u jedinicama intenzivnog liječenja, u Urgentnom centru i u operacionim salama", kazala je direktorica KCCG na internoj proslavi kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

Navela je da su tokom 2022. godine na Poliklinici uradili skoro 100 odsto više pregleda nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa.

"Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda. Ove godine, za 11 mjeseci uradili smo ih skoro 600 hiljada. To znači da je naša usluga praktično udvostručena”, napomenula je ona.

Osim toga, kako je podsjetila, tokom 2022. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a počela je i izgradnja Klinike za mentalno zdravlje.

“Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, podsjetila je direktorica KCCG.

“Nakon što smo 2021. godine renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, samo ove godine u cjelosti smo obnovili Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Nekome može djelovati kao naivno ili malo, ali – nije. Ta odjeljenja, što građani jako dobro znaju, nijesu ni okrečena kako priliči od daleke 1974. godine. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, kazao je medicinski direktor KCCG dr Zoran Terzić. 

Dodatno, kaže medicinski direktor KCCG, sve vrijeme intenzivno se radi na usavršavanju kadra čiji je konačan cilj uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

Povodom Dana KCCG, pomoćnica direktora za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga, dr Žanka Cerović, uručila je plaketu za najefikasniju kliniku tokom 2022. godine koju je dobila je Klinika za očne bolesti čija je direktorica dr Jelena Radojičić.

“Ova klinika ostvarila je najbolje rezultate u odnosu na 2019. godinu, urađeno je preko četiri hiljade operacija, a uvedeno je 15 novih procedura”, obrazložila je pomoćnica direktora KCCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније