Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

20. 12. 2022. 18:01   >>  17:58

ZVANIČNO

Univerzitet Crne Gore dio Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu

Oficijelnim dostavljanjem pisma dobrodošlice rektoru Vladimiru Božoviću, od strane Holger Osterriedera, šefa Evropskog koledža za bezbjednost i odbranu, Univerzitet Crne Gore je zvanično postao prva ustanova visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, u sastavu ove prestižne mreže, navodi se u saopštenju Univerziteta Crne Gore.

Evropski koledž za bezbjednost i odbranu (ESDC) osnovan je 2005. godine u Briselu, kao krovna institucija za unifikaciju i obezbjeđenje obrazovanja na strateškom nivou iz oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske Unije, navode iz Univerziteta Crne Gore. 

Ističu da je ESDC organizovan kao mreža koja okuplja naučnoistraživačke institucije, civilne i vojne institute, fakultete, akademije, univerzitete, ministarstva država članica EU, stalna predstavništva, kao i druge ovlašćene institucije unutar EU koje se bave pitanjima bezbjednosti i odbrane.

Koledž je povezan sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS) sa samostalnim pravnim statusom, koja operiše pod političkim vođstvom visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije i blisko sarađuje sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane država članica Evropske unije (EU), kao i sa institucijama EU kao što su Evropska komisija, Evropski savjet i Evropski parlament.

Status punopravnog člana u ESDC-u, navode iz UCG, da mogu steći samo ustanove iz država članica EU, tako da je UCG aplicirao za pridruženo članstvo, zajedno sa Univerzitetom Njujork (New York University, USA) na sjednici Izvršnog akademskog odbora održanoj 7. septembra u Briselu, kom prilikom je saradnica na Pravnom fakultetu dr Andreja Mihailović predstavila dostignuća koja je UCG u prethodnom periodu ostvario na polju informacione bezbjednosti.

"Nakon sprovedene evaluacione procedure, Upravni odbor ESDC-a je pozitivno ocijenio aplikaciju i donio odluku da UCG posjeduje relevantnu ekspertizu kojom može aktivno doprinijeti razvoju edukacija i istraživanja iz oblasti zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU", kazali su iz Univerziteta Crne Gore. 

Ističu da kao pridruženom članu, ESDC će UCG-u obezbjeđivati stručnu i finansijsku podršku u sprovođenju istraživanja, organizaciji edukativnih aktivnosti, kao i organizaciji konferencija i događaja kojim se promovišu primijenjena istraživanja na polju informacione bezbjednosti.

"Time je UCG ovlašćen da sprovodi treninge i izdaje certifikate po programima ESDC-a. Pored toga, UCG će imati otvoren pristup i sopstveni nalog na ESDC ILIAS platformi preko koje će moći da plasira e-learning sadržaje koji predstavljaju integralni dio ESDC-a treninga", zaključuje se u saopštenju UCG. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније