Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

20. 12. 2022. 11:25   >>  12:50

MIŠLjENjE VK

Nacrt Zakona o Sudskom savjetu korak u dobrom pravcu

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore sveukupno ide u dobrom pravcu i ključna će biti njihova pravilna primjena, saopštila je Venecijanska komisija.

Organ pravnih eksperata Savjeta Evrope, Venecijanska komisija, objavila je mišljenje na nacrt izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore. Mišljenje je usvojeno na posljednjoj plenarnoj sednici Komisije 16-17. decembra.

Venecijanska komisija je pohvalila Ministarstvo pravde Crne Gore što je organizovalo inkluzivnu, demokratsku i transparentnu javnu raspravu o Zakonu, i što je podnijelo zahtjev za mišljenje u oktobru 2022. godine, prije finalizacije izmjena. 

“Venecijanska komisija smatra da Zakon ide u dobrom pravcu: uvodi jasnije odredbe o imenovanju i premještaju sudija, podstiče internu mobilnost, predviđa jasan i sistematizovaniji sistem ocjenjivanja, precizira nove odredbe o Komisiji za Etičkim kodeksom, pojačava odgovornost i transparentnost tako što se Sudskom savjetu povjerava mogućnost pokretanja disciplinskog postupka”, navodi se u saopštenju.

Dvije ključne teme - prisustvo ministra pravde u Sudskom savjetu i poteškoće pri izboru članova laika Sudskog sajveta - ne mogu se obrađivati bez zadiranja u ustavna ovlašćenja drugih organa, napominje Venecijanska komisija.

„Znak je zrelosti i odgovornosti političke elite da može da pronađe konsenzus ili dogovore, posebno u pogledu imenovanja nezavisnih institucija“, ponavlja se u mišljenju.

Venecijanska komisija ohrabruje vlasti da nastave sa dobrim radom na ovim izmjenama i dopunama u cilju potpunog usklađivanja sa standardima, ali naglašava da će se velika pažnja morati posvetiti praktičnoj implementaciji novog teksta.

„Kao što se pokazalo u praktičnoj primjeni ovog zakona, zakoni na papiru se ne mogu uvijek primijeniti u praksi“, navodi se u saopštenju.

Venecijanska komisija poziva sve relevantne aktere da sarađuju i rade zajedno kako bi osigurali da nezavisan, odgovoran, efikasan i transparentan pravosudni sistem napreduje u Crnoj Gori.

Venecijanska komisija žali što mnoge od njenih preporuka iz 2014. nisu sprovedene.

Posebno preporučuje izmjenu odredbi da bi se zaštitio i podržao osnovni princip nezavisnosti sudstva, prava sudija u vezi sa radom, kao što su pravo na adekvatnu platu ili starosna granica za odlazak u penziju, treba da budu jasno regulisana zakonom. 

Kada je riječ o “političkoj nekompatibilnosti, period hlađenja za članove Sudskog saveta trebalo bi da se smanji na 5 godina, kako bi se izbjegla prekomjerna stigmatizacija političkog djelovanja i spriječilo neopravdano ograničavanje grupe potencijalnih kandidata. 

“Mehanizmi protiv ćorsokaka, kao što je izbor vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, trebalo bi da budu ograničeni na izuzetne događaje, kao što su smrt, ostavka ili razrješenje aktuelnog predsjednika, kako bi se izbjeglo pretvaranje izuzetka u pravilo;

kriterijume za ocjenjivanje treba djelimično revidirati kako bi se obezbijedilo poštovanje nezavisnosti sudija; a sve sudije, bez obzira u kom sudu rade, treba da budu predmet odgovarajuće evaluacije, prilagođene ulozi koju imaju u pravosudnom sistemu; etičke i disciplinske povrede treba držati odvojeno”, navodi se u preporukama. 

Disciplinske sankcije, kako se navodi, treba ponovo razmotriti kako bi se uspostavila pravednija ravnoteža između ozbiljnosti povrede i izrečene sankcije. Zatim preporučuju da Zakon treba da predvidi da su za pokretanje disciplinskog postupka nadležni samo članovi Sudskog savjeta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније