Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.  [ Mina ]

20. 12. 2022. 13:59   >>  13:56

ZAKONSKE IZMJENE

Odbor podržao povećanje naknade za novorođenu djecu

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržao je danas izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predviđa jednokratna naknada od 900 eura za novorođeno dijete, a za korisnike prava na materijalno obezbjeđenje hiljadu eura.

Zakonske izmjene inicirali su poslanici Demokrata i Demosa.

Važećim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da jedan od roditelja, usvojilac, staralac ili hranitelj može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu za novorođeno dijete do navršene jedne godine života djeteta.

Tim aktom propisano je je naknada iznosi 109 euraa, a za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje 131 eura.

Poslanici Demokratai Demosa podsjećaju da je, prema zvaničnom saopštenju Monstata od 10. maja, stopa prirodnog priraštaja na nivou Crne Gore za prošlu godinu iznosi minus 3,4.

„Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, što se desilo prvi put od kada se u našoj zemlji vodi statistika“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, „bijela kuga” bila je prisutna u 20, od ukupno 24 opštine, a pozitivna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je jedino u Budvi, Podgorici, Tuzima i Rožajama.

„Predloženo povećanje jednokratne naknade za novorođeno dijete predstavlja konkretnu mjeru koja treba da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog djeteta, kao novog člana našeg društva“, kaže se u izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Odbor je podržao dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je predviđeno formiranje nacionalnog registra za osobe sa autizmom za čije je vođenje odgovoran Institut za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније