Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

24. 12. 2022. 07:30 >> 07:36
1

RADULOVIĆ ZA PORTAL

"Izbor ustavnih sudija ne smije biti predmet partijskih trgovina"

Novi oglas je posljednja šansa da se političari uozbilje i da ipak izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, kazao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Istakao je da dosadašnje iskustvo ostavlja dosta prostora i za pesimizam, odnosno strepnje da će političari nastaviti da se rukovode partijskim i ličnim interesima na štetu građana i na štetu države Crne Gore.

"Besprizorna neodgovornost i neozbiljnost političkih partija i njihovih lidera, njihova navika da po svim pitanjima trguju, ucjenjuju se i međusobno uslovljavaju, dovela je do produžetka nefunkcionalnosti Ustavnog suda i istovremeno ugrozilo nastavak pregovora Crne Gore sa EU", kazao je Radulović. 

Istakao je da sa izborom sudija Ustavnog suda kasni od ljeta 2020. godine.

"Pet oglasa okončano je bez uspjeha zato što su političke partije na krajnje neprimjeren i čak nepristojan način, ovim pitanjem konstantno otvoreno trgovale, ucjenjivale se i uslovljavale", naveo je Radulović. 

Ocijenio je da način na koji se se političari odnijeli sa značajnim brojem kandidata koji su ispunjavali sve uslove i koji su imali ličnog i profesionalnog integriteta da budu izabrani za sudije Ustavnog suda može obeshrabrujuće djelovati na osobe od kredibiliteta da se uopšte prijave na novi oglas za izbor sudija Ustavnog suda.

"Rekao bih da je novi oglas posljednja šansa da se političari uozbilje i da ipak izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda. Nadam se da će eksplicitna upozorenja koja su stigla od međunarodnih partnera Crne Gore imati efekata i da će do kraja januara Ustvani sud biti funkcionalan", kazao je Radulović. 

Istakao je da na žalost, dosadašnje iskustvo ostavlja dosta prostora i za pesimizam, odnosno strijepnje da će političari nastaviti da se rukovode partijskim i ličnim interesima na štetu građana i na štetu države Crne Gore.

"U svakom slučaju, dosadašnja praksa trgovine koja je dovela u pitanje postojanje institucija i funkcionisanje pravnog poretka, praksa zloupotrebe zakonodavnih ovlašćenja, praksa političkih tgovina, ucjena i političke korupcije, trebalo bi da bude razlog za utvrđivanje, ne političke, nego krivične odgovornosti, dok još imamo elementarno funkcionalno pravosuđe", zaključuje Radulović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније