Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

28. 12. 2022. 15:46   >>  15:43

GAŠPARIKOVA PORUČILA

Javna uprava može ispuniti očekivanja građana

Javna uprava, koristeći potencijale digitalne tehnologije, može ispuniti očekivanja građana Crne Gore da imaju dostupne, brze i ekonomične javne usluge na svim nivoima, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Gašparikova je to kazala tokom razgovora sa resornim ministrom Marašem Dukajem.

Ona je istakla je da će višegodišnja uspješna saradnja UNDP-a sa MJU biti nastavljena kroz dalju digitalizaciju javnih usluga, uz finansijsku podršku Evropske unije, kao i implementaciju Strategije reforme javne uprave 2022-2026 na centralnom i lokalnom nivou.

„Koristeći potencijale digitalne tehnologije, javna uprava može ispuniti očekivanja građanki i građana Crne Gore da imaju dostupne, brze i ekonomične javne usluge na svim nivoima”, rekla je Gašparikova.

Kako je navela, efikasan sistem podrazumijeva i zaštitu ličnih podataka i bezbjednost informacija, zbog čega će UNDP u narednom periodu podržati jačanje kapaciteta i unapređenje digitalnih vještina svih zaposlenih.

“Prilagođavanje potrebama savremenog doba i jačanje transparentne, odgovorne i inkluzivne javne uprave, u čijem su fokusu potrebe svih građana, naš je zajednički zadatak“, poručila je Gašparikova.

Dukaj je, kako se navodi u saopštenju, posebno istakao značaj saradnje sa UNDP-om na planu digitalizacije kroz projekat „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finansira EU.

„Jedan od prioriteta kojima smo posvećeni jeste unapređenje postojećih servisa za građane i privredu, i uvođenje novih”, rekao je Dukaj.

On je naveo da će time značajno ubrzati proces digitalizacije, a samim tim transparentnosti i efikasnosti javnih usluga.

“Saradnja sa UNDP-om, ali i sa drugim relevantnim partnerima i institucijama sistema i šire, od ključnog je značaja“, naglasio je Dukaj.

Kako su naveli iz MJU, poseban akcenat razgovora bio je na unapređenju bezbjednosti sajber prostora Crne Gore.

“Ocijenjeno je da su preduzeti značajni koraci, ali da se mora nastaviti sa unapređenjem zakonodavnog okvira, uslova za rad, ali i sa edukacijom na svim nivoima”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније