Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2023. 09:48 >> 09:44
2

ODGOVOR SOFTIĆA

"Omogućili ste legalizaciju pljačke šuma"

Sjeverne lokalne uprave i država Crna Gora od koncesija imaju minimalne ili nikakve prihode. Na dobitku su samo pojedinci, odnosno povlašćeni koncesionari i oni koje su ti koncesionari potkupili, saopštio je novinar Tufik Softić u odgovoru Upravi za gazdovanje šumama i lovištima. Ističe da je Uprava omogućila takozvanim tajkunima da u sezoni krize energenata ostvare takvo bogatstvo koje se teško može izmjeriti.

Odgovor Softića na reagovanje Uprave objavljujemo integralno: 

Gospodo iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, 
možete li meni dati koncesije na bukovinu po cijeni od 7,7 eura za kubik, kako ste po uvećanoj cijeni dali, recimo, ŠIK Polimlju iz Berana. Prethodna cijena je bila 5,5 eura. Ili čamovinu za 23 eura. I to ste baš dobro uvećali, sa prethodnih 16,5 eura za kubik. Učinili ste to pocetkom oktobra ove godine, a vlasnici tog preduzeća su istog dana proslavljali sa vašim službenicima u restoranu “Plavi Lim” u Beranama. 

Nisam baš neki matematičar, ali se uz pomoć digitrona tačno može izračunati ekstraprofit koji se ostvaruje zahvaljujući vama. Najviše dva kubika jednog ili drugog drveta je potrebno za tonu peleta, a vjerovatno ni toliko, koji se poslije toga prodaje građanima Crne Gore po 320 eura, a izvozi i za duplo više. Znamo i da se pelet pravi od otpada, a da se prije toga proda oblovina ili daska. 

Nisam ni drvoprerađivac, ali molim da mi omogućite samo dva mjeseca da tako radim. 

To bi se moglo nazvati legalnim kriminalom, gospodo iz Uprave za šume, i to jeste za specijalnog tužioca. Tu vlasnici privatnih preduzeća nisu ništa krivi, nego ste pravi krivci vi koji im omogućavate da legalizuju pljačku najvećeg resursa sjevera države. Vi ste samo nastavili raniju praksu i omogućili takozvanim tajkunima da u ovoj sezoni krize energenata ostvare takvo bogatstvo koje se teško može izmjeriti, mada je digitron čudna sprava koja bi i to lako pokazala. 

Drugo, ja nisam “politički diktirano poluinformisan”, ili kako ono već rekoste, nego sam se dobro informisao i imao u rukama papir koji je otišao na ruke VDT, SDT i gdje je god trebalo, i u kojem tačno piše protiv koga su sve podnesene krivične prijave i koliko je ko kažnjen. Neko se, gospodo, osigurao za slučaj da skorije dodje vrijeme kada počne da se uvodi red u gazdovanje šumama i kada počne da se raspliće mafijaška hobotnica u šumarstvu. Jesu li vam prije samo dva mjeseca iz Udruženja prerađivača drveta Crne Gore javno kazali da je šumska ili šumarska mafija i dalje jača od države, kada su zatražili da se poništi poslednji poziv za dodjelu koncesija? 

Nije to, gospodo, moj subjektivno doživljaj. Radim ovaj posao preko trideset godina i pratim sve što se dešavalo u oblasti šumarstva i drvoprerade. Sve pohare. Od vas su građani Crne Gore očekivali poslije promjene vlasti da i to promijenite. Ništa niste uradili. Znate li ko je ovdje najviše na gubitku? Sjeverne lokalne uprave i država Crna Gora, koji od koncesija imaju minimalne ili nikakve prihode. Na dobitku su samo pojedinci, odnosno povlašćeni koncesionari i oni koje su ti koncesionari potkupili. 

Potpuno se slažem sa onima koji smatraju da se tema šumarske mafije dalje mora istraživati u pravcu ispitivanja imovine ljudi u šumarstvu, pa i svih vas iz Uprave za šume i vaših područnih jedinica, u svim gradovima. I potpuno se slažem sa mojim sagovornikom koji kaže da je šumarska mafija opasna, da ih možete kuditi ili milovati, samo im ne smijete zavlačiti ruku u džep.

Građani Crne Gore treba dobro da pogledaju cijene koje plaćaju konesionari sa početka ovog odgovora i da se prisjete koliko su oni plaćali metar drva ove jeseni, ako su uopšte bili u stanju da ih nabave.

Zahtijevam da ovo reagovanje objavite i na vašem sajtu, gdje ste objavili saoštenje u kojem ste od mene pokušali da napravite državnog neprijatelja i da mi ukaljate obraz, jer i vaš sajt podliježe Zakonu o medijima.

Nisu građani baš tako naivni kako vi mislite, gospodo iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima. Moglo bi se desiti da se u to vrlo brzo uvjerite."

Tufik Softić, novinar

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније