Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Mina ]

16. 01. 2023. 08:02   >>  07:58 2

POSEBAN AKCENAT NA SLUČAJ "LORA 3"

Danas kontrolno saslušanje o ratnim zločinima

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće danas kontrolno saslušanje o primjeni sporazuma državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih i zločina protiv čovječnosti i genocida, sa posebnim akcentom na istragu slučaja "Lora 3".

Na kontrolno saslušanje pozvani su predstavnici državnog tužilaštva, Ministarstva pravde i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i zainteresovani predstavnici nevladinog sektora.

Na sjednici Odbora, krajem decembra, podržano je formiranje pododbora za analizu postupanja državnih organa u slučajevima ratnih zločina.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica kazao je da je sporazum državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske zaključen 2006. godine, i da je dužnost Odbora da sagledaju šta je učinjeno i koji su rezultati u primjeni tog dokumenta.

Kako je naveo, zločin u Lori, posebno slučaj Lora 3 koji se odnosi na zarobljene pripadnike tadašnje Jugoslovenske narodne armije iz Crne Gore, je monstruozan zločin bez kazne do današnjeg dana.

“Smatramo da je civilizacijska obaveza da se suočimo sa svim aspektima pitanja koja su u našoj nadležnosti kada je riječ o tom zločinu, ali i da utvrdimo šta su naši državni organi uradili na planu gonjenja počinilaca tih krivičnih djela”, rekao je Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je rekao da je ovo veliki trenutak za crnogorski parlament koji je, prema njegovim riječima, smogao snage da se nakon toliko godina bavi tom veoma važnom temom za cijelu Crnu Goru.

“Naš zadatak nije da presuđujemo, nego da apelujemo na državne organe da rade svoj posao, jer to nijesu radili prethodnih 30 godina”, rekao je Vučurović.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević je rekao da se, u tragediji raspada Jugoslavije, desilo puno zločina i nečovječnih postupaka.

Kako je naveo, činjenica je da istorijski fakti ne mogu biti filtrirani jer, ukoliko se istorija ne poštuje, ona će se ponoviti.

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović je rekla da se na ovaj način brani dostojanstvo države.

“Sve države okruženja, koje su devedesetih bile zahvaćene ratom i ratnim dešavanjima, na neki način su zaštitile svoje građane, u smislu postizanja pravde u slučajevima ratnih zločina i raznih zlostavljanja, a Crna Gora je vrlo malo uradila po tom pitanju”, kazala je Paunović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније