Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

16. 01. 2023. 09:03   >>  22:35

CIKLON DO 21. JANUARA

MUP poslao upozorenje zbog najavljenog nevremena

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti. Kako navode upozorenje su poslali na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore.

„Kako se od 16 do 21. januar očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg oko 20 - 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u snijeg”, poručuju iz MUP-a.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku, potencijalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako kažu ova meteorološka situcija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Direktorat za zaštitu i spašavanje poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

UP: Vozači oprez zbog najavljenih vremenskih nepogoda

Imajući u vidu najave Zavoda za hidrometeorogiju i seizmologiju o nepovoljnim vremenskim uslovima, koji će narednih dana zahvatiti Crnu Goru, iz Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije skreću pažnju vozačima, da nepovoljni meteo uslovi, usljed jake kiše i vjetra, mogu dovesti do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

„Policijski službenici će i narednih dana, kroz pojačano prisustvo na putnim pravcima, prvenstveno preventivnim aktivnostima, nastojati da obezbijede nesmetano i sigurno odvijanje drumskog saobraćaja“, poručuju iz Uprave policije.

Apeluju na vozače, da strpljivom i opreznom vožnjom, prilagođenom meteo i ostalim uslovima na putu, kao i trenutnoj frekvenciji saobraćaja, doprinesu svojoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније