Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић [ TVCG ]

20. 01. 2023. 20:32   >>  20:28

U PLAVU I GUSINjU

Situacija sa poplavama bolja nego juče

Nevrijeme i dalje pravi probleme na sjeveru zemlje, naročito u Plavu i Gusinju, gdje su kuće poplavljene, a pokrenuta su i klizišta, ali je situacija danas bolja nego juče. Predsjednici opština pomoć očekuju od Vlade. Premijer kaže da će im pomoći, a ministri su posjetili ugrožene opštine.

Magistralni put Berane - Rožaje koji ujedno vodi i prema Srbiji zatvoren je u mjestu Baze, zbog velikog odrona i stabala koja su se obrušila na saobraćajnicu, pa se koriste alternativni putni pravci.

Klizište je odnijelo i prekinulo put prema Mjesnoj zajednici Balotići, pa se u to selo može samo pješke.

Klizišta su se pokrenula i u Plavu, mnogim kućama je zbog blata nemoguće prići ili su pod vodom, a bujični potoci uništili su lokalne puteve. Šteta, za sada na pomoćnim objektima...

"Odjednom je puklo, dok sam izašao iz kuće sve je nosilo. Stradali su pčelinji objekat i dva pomoćna objekta, ali dobro je kad nije stradao neko od nas ukućana, šta ćes, nevrijeme učinilo svoje", kazao je Esad Gutić iz sela Komaroče.

Iz Opštine kažu da su službe na terenu, a pomoć za ugrožena domaćinstva očekuju od Vlade.

"Vodostaj rijeka je porastao, Plavskog jezera takođe, što je izazvalo poplave u velikom broju ruralnih poručja, i što je još gore, do odrona. Značajna šteta je pričenjena na imanjima i domačinstvima fizičkim licima i vjerujem da je potrebno pomoći tim ljudima da to vrate u pređašnje stanje. U tom dijelu očekujemo pomoć Vlade Crne Gore", rekao je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović.

I Gusinje je poplavljeno zbog izlivanja rijeka, a dok se voda ne povuče mještani se snalaze kako znaju i umiju.

"Kopali smo okolo, ušla je voda unutra. Morali smo da dižemo patos u sobi gdje djeca spavaju. Na prizemlju. Ne samo mi, imali su i ostali štete isto. Slika sve govori", kazao je mještanin Enes Kukaj.

"Štete su velike, procjene za ovaj posljednji talas poplava nemamo, procjenjujemo stanje na terenu, srećom voda se danas već povlači. Uputili smo nadležnima zahtjeve, Vladi zahtjeve za pomoć, jer je ovo zaista prevelika šteta koju sami ne možemo nikako da iznesemo", rekla je predjsednica opštine Gusinje Anela Čekić.

Odron će vas sačekati i na putu do auto-puta, u mjestu Mateševo. Tuda se, uprkos odronu, može proći. Samo se veći kamioni usmjeravaju na Platije.

"Stanje danas je takvo, to je potpuno siguran saobraćaj, tim putem koji je obezbijeđen juče, nadamo se da će poslije padavina za vikend biti proširen taj dio, tako da ćemo obezbijediti kamionski saobračaj odmah nakon prestanka padavina naredne sedmice", kazao je Andrej Mihailović iz Monteputa.

U Pljevljima, zbog izlivanja Ćehotine saobraćaj je zabranjen za putnička vozila ka Gradcu i kod restorana Ognjište, ali je vodostaj rijeka u opadanju i situacija je stabilna, tvrde iz Službe zaštite i spasavanja Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spasavanja Pljevlja

"Vezišnica se već vratila u svoje korito, a vodostaj Čehotine je opao za oko 30 centimetara. Obzirom da je kiša prešla u snijeg nema najava da će vodostaj rasti, a trenutno nema nekih posljedica ni potreba za evakuacijom stanovništva", poručio je Čavić.

Da na pomoć mogu računati, poručeno je sa današnje sjednice Vlade, a ministri unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija, Filip Adžić i Ervin Ibrahimović obišli su danas ugrožene opštine na sjeveru. Dok pomoć ne stigne, građani će gledati u nebo, nadajući se prestanku padavina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније