Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 01. 2023. 09:45 >> 10:18
1

MJEŠTANI OGORČENI

Putevi do podlovćenskih sela neočišćeni, problemi i sa strujom

Mještani Njeguša i podlovćenskih sela traže hitnu reakciju nadležnih službi u Prijestonici Cetinje, CEDIS-a i firme Štrabag koja je zadužena za održavanje puteva u ovom regionu, jer su sa prvim snjegovima ponovo u brojnim problemima, zbog neočišćenih puteva i nestanka električne energije.

Kako navode u saopštenju, dugo očekivani i željeni snijeg mještanima Lovćena i podlovćenskih sela donio je brojne nevolje.

"Zbog neodgovornog odnosa firme Štrabag koja je zadužena za čišćenje i održavanje puta Cetinje-Lovćen-Krstac-Kotor, Elektroprivrede Crne Gore, Cedis-a koji održavaju elektro mrežu na ovom području, Lovćen, Ivanova korita i podlovćenska sela našla su se u svojevrsnoj blokadi. Uz to nekoordiniranje sa Prijestonicom Cetinje, pokazalo je ružnu stranu naše surove stvarnosti i realnosti. Tokom prethodnih dana elektro mreža je bila u poptunom kolapsu više dana na ovom prostorima, a putevi su bili, pa čak i jutros 23. januara neočišćeni", navodi se u saopštenju mještana koje je potpisao Božidar Proročić.

Kako su naglasili u kontaktima sa nadležnim službama Elektroprivrede, Cedis-a i Štrabaga više puta su obmanuti i prevareni.

"Juče je put Cetinje-Lovćen, planinski prevoj Krstac bio u višečasovnoj blokadi, a u vozilima je bilo i male djece. Sniježna lavina koja se obrušila na lokalitetu Kuk je dodatno sve pogoršala. Čekamo razrješenje gordijevog čvora, ali i aktivnog uključenja Prijestonice Cetinje i svih relevantnih institucija na rješavanju ovih problema", naglašavaju mještani.

Ukazuju da oni mještani koji se bave turističkom djelatnošću i koji su u svojim smještajnim kapacitetima, bungalovima, apartmanima imali goste ili su očekivali goste doživjeli su brojne neprijatnosti.

"Planina Lovćen koja važi za jednu od top zimskih destinacija u Crnoj Gori koja se nalazi na svim turističkim mapama je ovaj put potpuno zaboravljena i ostavljena na nemilost i na samu borbu njenih mještana. Zašto se ovo dešava pitanje je za sve institucije od Prijestonice Cetinja, preko Štrabaga, do Elektroprivrede Crne Gore i Cedis-a, Turističke organizacije do same Vlade Crne Gore", navode u saopštenju.

Mještani upozoravaju da je ovakav maćehinski odnos ne traje od juče već decenijama.
"Ne možemo se pravdati da nas je snijeg iznenadio u januaru. Treba pogledati kako je Štrabag ažuran i odgovoran u drugim državama za iste poslove, ali očigledno ne i prema Lovćenu, iako ova firma dobija pozamašnu svotu novca za održavanje ovog puta.
Brojni turisti i poslenici turizma željni dugo očekivanog snijega juče su se vratili sa ovih destinacija. Na ovaj način stvara se mještanima Lovćena i podlovćenskih sela nenadoknadiva šteta i materijalni gubitak u djelatnostima koje su njihov jedini izvor prihoda. Takođe na pojedinim lokalitetima (katun Kruševica) ukazivali smo na stijene koje 'vise' iznad samog puta koje prijete da se obruše kao i na kamene potporne zidine koje svaki trenutak mogu da se sruše na vozila i potencijalne putnike. Svi naši apeli naišli su na zid ćutanja", navode mještani.

Mještani očekuju hitnu i brzu reakciju svih nadležnih institucija od opštine Cetinja preko Štrabaga, Elektrorpivrede i Cedisa, Turističke organizacije Cetinja ali i Crne Gore do same Vlade.

"Pozivamo čelnike da dođu i da nas posjete, da se uvjere u istinitost naših navoda ali i u nemar i nerad svih njihovih službi koje se poigravaju svih ovih godina sa nama", ističe se u saopštenju mještana.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније