Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

23. 01. 2023. 13:10 >> 13:05
1

BJEKOVIĆ

"Neprihvatljiv veliki broj pritisaka i napada na medijske radnike"

Unaprjeđenje uslova rada novinara i veće poštovanje za njihovu ulogu i doprinos u rasvetljavanju i razumijevanju društveno-političkih prilika u zemlji, neophodni su preduslovi za dugoočekivano poboljšanje slobode medija u Crnoj Gori, ocijenio je zaštitnih ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

On je, čestitajući Dan novinara Crne Gore, ukazao na neprihvatljivo veliki broj različitih vrsta pritisaka i napada na medijske radnike i prošle godine.

"Novinarstvo je jedna od profesija čiji predstavnici su izloženi najučestalijim i kontinuiranim opstrukcijama rada i napadima u vršenju službene dužnosti, što zahtijeva bolji sistemski odgovor nadležnih državnih organa", smatra Bjeković.

On je rekao da odgovorni pojedinci u sistemu javne uprave ali i privatnom sektoru, treba da postupaju transparentno i odgovore na pitanja i teme kojima novinari odluče da se bave, jer na taj način jačaju kredibilitet sopstvenog poslovanja i utiču na razumijevanje javnosti za posao medija.

Bjeković je kazao da se i dalje dešava da građani neke probleme riješe brže i efikasnije posredstvom medija, nego institucija sistema, što se mora mijenjati.

On je ocijenio da zabrinjava ocjena Sindikata medija, da su uslovi rada medijskih radnika „često ponižavajući“, sa platama ispod državnog prosjeka, u polarizovanim kolegijalnim odnosima, suočeni sa pritiscima, cenzurama i autozenzurama.

Bjeković je rekao da zbog situacije na koju ukazuju novinari, ali i relevantni domaći i međunarodni subjekti koji prate stanje u toj oblasti, institucija Zaštitnika podržava donošenje Granskog kolektivnog ugovora za medijsku djelatnost kao i usvajanje Medijske strategije i novih medijskih zakona u ovoj godini.

"Pozivamo zaposlene u medijima da svoj doprinos daju poštovanjem pravila struke, jer odgovorno i profesionalno novinarstvo zasigurno utiče i na ukupnu atmosferu u društvu, posebno u situacijama kao što su izborni ciklusi i slični događaji, koje javnost prati s povećanom pažnjom i očekivanjima", zaključio je Bjeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније