Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

24. 01. 2023. 12:47   >>  12:50

PRIZNANjE UCG

Rad dr Olivere Miljanović poznat i priznat van granica Crne Gore

Profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Olivera Miljanović, dobitnik je godišnje nagrade za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore.

Nagrađena je na predlog Vijeća Medicinskog fakulteta, a priznanje joj je uručio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović na sjednici Senata UCG, krajem protekle godine.

Dosljedan i dugogodišnji rad u oblasti pedijatrije i medicinske i kliničke genetike vanrednog profesora dr Olivere Miljanović, je odavno prepoznat izvan granica Crne Gore što se uočava kroz međunarodnu saradnju i rad na multicentričnim studijama.

Tokom 2022. godine objavila je četiri rada u vodećim i eminentnim (Q1 i Q2) medunarodnim časopisima sa Thomson Reuters SCI liste - kumulativni Impact Factor 15,28. Istraživački rezultati ovih radova proistekli su iz istraživačkih resursa na Medicinskom fakultetu i njegove nastavne baze - Kliničkog centra Crne Gore. Objavljeni radovi u ovim časopisima, u oblasti pedijatrije i genetike nasljednih bolesti kod djece u Crnoj Gori, afirmativni su ne samo za autora već i širu naučnu zajednicu Crne Gore.

U radu "Pandemija COVID-19 — Etičke dileme", objavljenom u monografiji međunarodnog značaja, Miljanović je dio svog naučnoistraživačkog opusa posvetila bioetici, dajući lični doprinos zaštiti autonomije pojedinca u vrijeme pandemije COVID-19.

U vezi sa njenim rastućim ugledom u međunarodnoj zajednici, Vijeće Fakulteta je u obrazloženju nagrade posebno istaklo i pozive da učestvuje u recenziji radova četiri časopisa SCI liste.

Miljanović je i rukovodilac jednog nacionalnog i jednog bilateralnog projekta sa Slovenijom "Genetička epidemiologija kongenitalnih anomalija u Sloveniji i Crnoj Gori", kao i član timova tri međunarodna projekta.

U nastavi Medicinskog fakultetu Univerziteta Crne Gore angažovana je od 2001. godine. Rukovodilac je Centra za naučnoistraživački rad od 2018. godine i predsjednica Komiteta za bioetiku i medicinsku etiku Medicinskog fakulteta UCG od 2017. godine. Aktuelno je odgovorna za organizaciju nastave na predmetima; Pedijatrija, Bioetika i biomedicina i Klinička genetika na studijskim programima Medicina, Stomatologija i Visoka medicinska škola. U periodu 2013 — 2018. godina bila je prodekanica za nastavu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

U dosadašnjem profesionalnom radu višekratno je angažovana u radu brojnih komisija i stručnih tijela Ministarstva zdravlja i drugih državnih institucija, kao stručnjak u oblasti medicinske genetike, pedijatrije i biomedicine. Bila je ili je i dalje je članica brojnih stručnih tijela.

Članica je Odbora za medicinska istraživanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 1998. godine. Od 2014. godine članica je Internacionalnog Foruma predavača (IFT) UNESCO-ve katedre za bioetiku na Univerzitetu u Haifi, a bila je i gostujući profesor na Univerzitetu Josip Štrosmajer u Osjeku za Poslediplomsku nastavu 2016/2017. godine. Članica je Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope od 2013. godine.

Osnivač je i rukovodi Centrom za medicinsku genetiku i imunologiju Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici od 2000. godine. Bila je direktorica Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u periodu od 1999. do 2005. godine, a direktorica Kliničkog centra Crne Gore u periodu od 2007. do 2011. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније