Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

26. 01. 2023. 09:18 >> 09:13
6

REAGOVANjE BOŽOVIĆA

“Za ono što mi je rekao urednik imam svjedoke”

Odgovarajući menadžmentu Radio Televizije Crne Gore koji je demantovao da je na Javnom servisu zabranjena jotovana verzija crnogorskog jezika, novinar Radija Crne Gore Žarko Božović saopštio je da ima svjedoke da mu je prošle sedmice urednik prvog programa Radija Crne Gore Milutin Tomašević jasno saopštio da ubuduće, zbog upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika, neće raditi u informativnim emisijama. Božović je naglasio i da nema ničiju političku podršku, niti mu je potrebna.

“Na samom početku, želim naglasiti da mi je prošle sedmice (19.01.) urednik prvog programa Radija Crne Gore Milutin Tomašević jasno saopštio da ubuduće, zbog upotrebe jotovane verzije crnogorskog jezika, neću raditi u informativnim emisijama, jer je stav menadžmenta da jezik na Javnom servisu treba standardizovati. Tom prilikom Tomašević mi je kazao da ću ubuduće raditi samo ono što proizilazi iz mog ugovora o radu, a to je angažman u okviru Programa za manjine – redakcije na jezicima manje brojnih naroda”, saopštio je Božović.

On je kazao da je tada naglasio da je riječ o kršenju njegovih ustavnih prava, zatraživši od Tomaševića da mu on i direktor RCG pisanim putem dostave tu odluku.

“Moram naglasiti da za ovo imam i svjedoke”, kazao je Božović. .

Ističe da je Tomašević, međutim, u pisanom odgovoru negirao da je to tražio, dok je direktor RCG istakao da je Božovićeva želja, kako se navodi u reagovanju, da istovremeno bude novinar DESK-a.

“Činjenica je, međutim, da sam ja već duže, upravo odlukom vrha RCG, bio novinar u okviru DESK-a i da sam gotovo svakodnevno izvještavao sa događaja, i to na zahtjev šefova DESK-a i urednika, što je lako provjeriti uvidom u bilo koju emisiju iz proteklog perioda. O tome, uostalom, postoji i evidencija o učinku, kao i spisak 36 novinara raspoređenih na DESK-u, te emitovane rubrike.Pritom, za razliku od mene, koji uredno izvršavam sve što prolazi iz mog ugovora o radu, to nije slučaj sa znatnim brojem mojih kolega”, kazao je Božović.

Božović dodaje da je na ovu sam temu razgovarao sa generalnim direktorom RTCG i tom prilikom mu dostavio i odgovore direktora i urednika RCG, koje on nije imao.

“Nakon razgovora, smatrao sam da će generalni direktor ostati neutralan dok se ne dokaže istina. Međutim, u jučerašnjoj emisiji “ Link” generalni direktor se iznošenjem neistina, te konstrukcija o nekakvim atacima na RTCG i političkim utakmicama, jasno svrstao. Već sam pomenuo da za tvrdnje o onome što mi je kazao Tomašević imam svjedoke, koji su ugledni i kredibilni članovi kolektiva”, kazao je Božović.

Odgovorn tvrdi da je svaka informacija o tome što mu je Tomašević saopštio vjerodostojna.

“Pokušaji da se ovo prevede na teren politike su uzaludni, a uostalom – i u samoj emisiji “Link” se poslanica DPS Aleksandra Vuković ni na jedan način nije stavila ‘na moju stranu’. To samo govori o tome da niti imam bilo čiju političku podršku, niti mi je potrebna. Ni sada ni ranije nijesam je imao, niti sam imao kumove i prijatelje kako bi me postavljali na odgovorne pozicije u Javnom servisu. I ponosan sam na to”, poručio je Božović.

On naglašava da su ustavna prava garantovana svakom građaninu i da ga niko neće pokolebati da se izbori da se ona poštuju u njegovom slučaju – prvo preko domaćih, a ako zatreba onda i pred međunarodnim instancama..

“Jako je porazno to što ću pred nadležne organe morati da pozivam svjedoke kako bih dokazao nešto što jeste istina, a što rukovodstvo RCG želi da porekne nevještim manipulacijama”, zaključio je Božović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније