Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

26. 01. 2023. 15:51 >> 19:07
2

NENA STAJOVIĆ VUKČEVIĆ

"Radio Zeta protjeran iz zgrade opštine"

Vlasnica i glavna urednica "Radija Zeta" Nena Stajović Vukčević saopštila je medijima da je novo lokalno rukovodstvo Opštine Zeta odlučilo da ih "protjera iz zgrade opštine". Navela je da je Asanović uputio "Radiju Zeta" obavještenje o raskidu Ugovora o međusobnoj saradnji iako je ugovor validan do 2027. godine, te da to, kako je kazala predstavlja jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kršenje osnovnih ljudskih prava-prava na informisanost.

"Novo lokalno rukovodstvo donijelo je odluku o protjerivanju "Zeta Radija" iz zgrade Opštine Zeta. Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović uputio je 9. januara ove godine obavještenje "Radio Zeti" o raskidu Ugovora o međusobnoj saradnji i ako je ugovor o saradnji validan i važeći do 2027. godine", navodi se u saopštenju Stajović Vukčević. 

Stajović Vukčević kao vlasnica i glavna i odgovorna urednica ovog medija, tvrdi da je ova jednostrana odluka politički motivisana.

"Zbog svog programskog koncepta građanske orjentisanosti, trpjeli smo, godinama unazad, pokušaje diskreditacije i
omalovažavanja kao i javne prijetnje putem društvenih mreža, da će prva aktivnost čelnika nove lokalne vlasti biti
izbacivanje "Radio Zete" iz opštinskih prostorija. Sada je došao trenutak da te prijetnje i realizuju", navodi se u saopštenju Stajović Vukčević.

Kako ona ocjenjuje, njihovo, kako navodi, "ćeranje iz opštinskog prostora" tumače kao jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kao kršenje osnovnih ljudskih prava - prava na informisanost.

"Nove političke struje nam pokazuju i "nove" sisteme upravljanja u demokratskom društvu dok su im puna usta medijskog pluralizma i prava na slobodu mišljenja. Važno je napomenuti da nijedno lice (zajedno sa mnom) koje je zaposleno u "Zeta Radiju" nikada, ni do dana današnjeg nije bilo član nijedne političke partije, a da su takođe ista lica različitih nacionalnih pripadnasti", istakla je Stajović Vukčević.

Navela je da su  vrlo odlučni, sada, kako su rekli još više motivisani, "da istraju u strijemljenju jadanja svijesti građana o važnosti očuvanja crnogorskog identiteta, tradicije i kulture (uz poštovanje prava svih nacionalnih manjina) kao i poštovanje države Crne Gore, njenog građanskog koncepta i demokratskih procesa i reformi.

"Odlučni smo da nastavimo višedecenijsko javno djelovanje kao i do sada, kroz programe od javnog značaja koji su posvećeni očuvanju crnogorske tradicije, kulture i kulturne baštine, zatim, ranjivim kategorijama društva, djeci bez roditeljskog staranja, starim licima, osobama sa invaliditetom, marginalizovanim zajednicama, pripadnicima nacionalnih manjina, kao i našim vrijednim poljoprivrednicima. uspješnim sportistima i svima koji zaslužuju dio medijskog prostora a djeluju u cilju opšteg dobra svih građana Crne Gore bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost", navodi Stajović Vukčević.

Ističe da će se protiv "ovako ciljanih, jednostranih, usko-partijskih odluka" boriti pravnim putem, s obzirom da pređašnji validan Ugovor o međusobnoj saradnji, kako navode, ima važnost do 2027. godine.

Ističu da se radi o prostoru od 26 metara kvadratnih.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније