Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

26. 01. 2023. 16:26   >>  16:21

SEKRETARIJAT ZA PLANIRANjE PROSTORA I ODRŽIVI RAZVOJ

"Vlada neradom vezala ruke sebi"

Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na juče održanoj pres konferenciji označio kompaniju "Bemaks" kao "glavnog eksploatatora" šljunka u protekloj deceniji, i najavio krivičnu prijavu protiv Glavnog grada za ugrožavanje ekonomskih interesa države, oglasili su se iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada. "Ukoliko je premijer mislio da su rješenja o prekidu postupaka legalizacije za dva objekta preduzeća Bemax d.o.o. spriječila rušenje, podsjećamo ga da je za donošenje takvih rješenja direktno odgovorna Vlada na čijem je čelu", kazali su u reagovanju.

"Saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata rješenja o prekidu postupaka se donose kada postojeći objekti nijesu uklopljeni u planski dokument. Takvi postupci se prekidaju do donošenja Plana generalne regulacije (PGR) ili izmjena i dopuna DUP-a, čija je izrada i donošenje u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Vlade. Sigurni smo da je i većina građana Crne Gore upoznata sa ovim postupkom", saopšteno je izSekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada.

Kako kažu, zakonska obaveza Vlade je bila da Plan generalne regulacije usvoji do 2020. godine, "a svjedoci smo da se ni na današnji dan ne preduzimaju nikakve aktivnosti po pitanju izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta".

"Konkretnije, da je do danas usvojen Plan generalne regulacije, stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije bespravnih objekata, kako za privredno društvo Bemax d.o.o, tako i za 2179 drugih lica u Podgorici. Podsjećamo premijera da je Vlada imala i ima opciju da izmijeni sve detaljne planove u čijem zahvatu se nalaze svi pomenuti objekti, ukoliko je odustala od izrade PGR-a. Danom usvajanja tih planova stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, s obzirom na to da su rješenja o prekidu postupka legalizacije za dva objekta, po zahtjevima preduzeća Bemax d.o.o., donijeta 7. juna 2022. godine, javnost može postaviti i pitanje šta je Abazović radio do prije pola godine. Prethodno je i nadležni državni organ upisao oba objekta u katastar nepokretnosti.

"Zaključujemo, za 2179 lica i privredno društvo Bemax d.o.o., prekinuti su postupci za legalizaciju bespravnih objekata, samo i jedino, iz razloga što Vlada i nadležno Ministarstvo još uvijek nijesu donijeli Plan generalne regulacije ili detaljne planove za ove prostore. Kada je u pitanju provjera zakonitosti rada Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, vrata svih organa i službi Glavnog grada su širom otvorena nadležnim organima", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније