Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Капа [ TVCG ]

27. 01. 2023. 06:53   >>  06:48

TRIKAFT

Terapija odobrena za 18 od 38 oboljelih od cistične fibroze

Vijest da je komisija Ministarstva zdravlja odobrila primjenu ljekova Trikafta, koji se koriste u terapiji cistične fibroze, obradovala je pacijente i njihove porodice. Ipak, željeli bi da lijek dobije svih 38 oboljelih, ali je za sada terapija odobena za njih 18.

Dvadesetšestogodišnji Kenan Ćosović iz Rožaja, koji boluje od cistične fibroze, s radošću je primio vijest koja za njega život znači. Naime, Ministarstvo zdravlja omogućilo je uslove za nabavku spasosnog lijeka - trikafta.

"Sama vijest da je lijek u toku i da se proces odvija regularno je verlika vijest za mnogo ljudi i porodica koje imaju oboljele od cistične fibroze. Znači da ćemo konačno moći da imamo normalan život i da se posvetimo aktivnostima koje svi želimo", priča Ćosović.

A žele da konačno dišu punim plućima što će, primjenom trikafte, biti moguće. Kako su dosadašnje terapije zahtijevale mnogo novca i vremena, pacijenti će i u tom dijelu biti rasterećeni, objašnjava naš sagovornik.

"Dolaskom trikafte vremenom sve se mijenja na tri tablete dnevno umjesto 3 - 4 inhalacije i 20 tableta koje se koriste svakodnevno tako da je veliko olakšanje", priča Ćosović.

Pacijenti i njihove porodice u više navrata su protestovali zahtjevajući da im taj lijek bude dostupan.

Ipak, od 38 pacijenata, terapija je za sada odobrena za njih 18, koji su prošli neophodne kontrolne preglede u Beogradu. Sada se samo čeka da lijek stigne u našu zemlju.

"Što se tiče pravne papirologije sve je pokriveno. Troškove snosi fond za zdravstveno osiguranje. Sad je sve na dobasvljačima i na inst za ljekove da pravnu proceduru ispoštuju i da lijek dopreme do naših pacijenata", kazala je Svetlana Ćorić iz Ministarstva zdravlja.

Za jednog pacijenta terapija košta oko 200 hiljada eura na godišnjem nivou. A naš sagovornik s početka priče se nada da će uskoro svi njegovi saborci dobiti trikaftu.

"Ubrzo će biti, nadamo se svi primljeni i ubrzo ćemo svi dobiti lijek", kazao je Ćosović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније