Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

27. 01. 2023. 13:12   >>  13:07

BOŠNjAK - TIMONIJE

Izborom sudija Ustavnog suda prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak razgovarala je danas sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom sa kojim je razmijenila stavove, ali i bojazni u vezi sa aktuelnim izborom sudija Ustavnog suda.

"U podijeljenoj političkoj stvarnosti u kojoj sitnosopstvenički uskopartijski interesi i pretenzije mnogih političkih subjekata da svoje interese umetnu i uglobe u pitanje izbora sudija Ustavnog suda i time ugroze politički i pravni interes Crne Gore, nametnula se nužno ideja da se taj izbor prepusti modelu žrijeba kao krajnjoj soluciji ukoliko do dogovora ne dođe", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

I Bošnjak i Timonije se nadaju da će dogovor kao primarna opcija uroditi plodom i da će se izbjeći opasnosti politizacije ovoga za Crnu Goru veoma značajnog pitanja.

"Ukoliko bi se izbor kandidata odvijao standardnim sistemom karakterističnim za većinu parlamentarnih evropskih demokratija, u aktuelnom, veoma zategnutom političkom trenutku Crne Gore, došli bismo u opasnost da izabrane sudije Ustavnog suda preslikaju podjele na Vaše i Njihove što ne bi išlo u prilog ni demokratskim vrijednostima, ni imidžu pravnog sistema Crne Gore, a poseban bi problem nastao ukoliko bi se trulim kompromisima i političkom trgovinom naškodilo kvalitetu i kredibiltetu pomenutih izbora", kazala je Bošnjak.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, ambasador Timonije je pozdravio inicijativu potpredsjenice Bošnjak da se, kako se navodi, uhvati u koštac sa rješavanjem veoma složenog problema koji se tiče ambijenta u kojem se odvija proces izbora sudija Ustavnog suda ali i trenutka u kojem već počinju političke kampanje, ali se nada da će doći do pozitivnog ishoda i da će rezultat procesa biti kolektivni uspjeh svih političkih subjekata u Skupštini i indikator za dalje reforme i prijem Crne Gore u EU.

Raduje ga činjenica da su i građani postali svjesni važnosti pitanja izbora sudija Ustavnog suda i pozvao je poslanike, kao jednu zajednicu u Skupštini, da pokažu odgovornost ne samo pred građanima već i u ime demokratskog imidža Crne Gore u Evropi.

"Rješavanjem ovog pitanja prešlo bi se na novi stepenik u evropskim integracijama koji bi podrazumijevao i izbor članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca. Raduje činjenica da Predlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o Državnom tužilaštvu neće biti prihvaćen u Skupštini upravo da bi se izbjegla opasnost od neograničenih VD stanja i da se zakoni mijenjaju radi pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi, ratu u Ukrajini, kao i o njegovim refleksijama na region Zapadnog Balkana.

"Tim povodom ambasador Timonije je naglasio da u našim političkim prilikama ne treba dolivati ulje na vatru već ulje u točkove demokratije, što podrazumijeva i otklon od ekstremističkih i nacionalističkih struja, sa čim se složila i Bošnjak", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније