Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Шундић, ТВЦГ

29. 01. 2023. 07:14   >>  07:10

JOVOVIĆ

"Jemstva okrivljenih provjeravati finansijskim istragama"

Viši sud u Podgorici odbio je jemstvo koje je ponudila porodica bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, u iznosu od preko šesto hiljada eura u nepokretnostima, kako bi se Jovanić branio sa slobode. I sve su češći primjeri u kojima osumnjičeni za najteža krivična djela državi nude milione kako bi se branili sa slobode. Istraživali smo, koliko često sudovi prihvataju taj novac, i ko, i da li uopšte istražuje njegovo porijeklo. Naročito ukoliko je riječ o velikim sumama.

U depozit Višeg podgoričkog suda na ime jemstva tokom 2022. godine položeno je ukupno 200.000 eura. Najniži požoleni iznos iznosio je 1.500, a najviši 150.000 eura, saopšteno je iz tog suda.

Iz Tužilačkog savjeta poručuju da se za jemstvo ne polaže samo imovina okrivljenog, te da za zatvorenika mogu garantovati prijatelji i rodbina.

"U svakom slučaju ogromna imovina koja se javlja u postupcima jemstva zaslužuje da bude ispitana, kao i svaka nesrazmjerna imovina u odnosu na prihode, pogotovo javnih funkcionera", kaže Filip Jovović iz Tužilačkog savjeta.

Iz NVO sektora napominju da kada se polažu jemstva mora se obratiti pažnja na kontakte koje ima optuženi, ako se za njega polaže novac ili imovina velike vrijednosti.

"Jako je teško ne posumnjati u izvor tog kapitala kada su u pitanju jemstva koja značajno prevazilaze i imovinu ljudi koji su završili u pritvoru", ocijenio je Dejan Milovac iz NVO MANS.

Iz Tužilačkog savjeta poručuju da posljednju riječ kada je u pitanju prihvatanje jemstva, ima sud.

"Ako budu sudovi prihvatali ta jemstva, to će biti novi momenat u praksi i dobro bi bilo da ukoliko sudovi budu prihvatali ta jemstva da paralelno teku procesi finansijskih istraga", smatra Jovović.

Iz Višeg suda su kazali da tokom prošle godine u budžet na ime jemstva nije bilo uplata. Novac koji se polaze na ime jemstva, ukoliko okrivljeni ne pobjegne do okončanja postupka, vraća se osobi koja je garanciju položila.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније