Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

30. 01. 2023. 14:52   >>  14:54

OPŠTINA REAGOVALA

Urgencija Abazoviću za hitan sastanak o Bolnici Meljine

Opština Herceg Novi je danas urgencijom pozvala premijera Dritana Abazovića da u što skorijem roku organizuje sastanak na kojem bi prusustvovali on i ministri zdravlja i finansija Dragoslav Šćekić i Aleksandar Damjanović, direktor Fonda zdravstva Crne Gore Vuk Kadić, direktor Opšte bolnice u Kotoru Davor Kumburović, te predstavnici hercegnovske lokalne samouprave i Bolnice Meljine.

Urgencija je poslata nakon zahtjeva za hitno postupanje, koji je prošlog petka upućen premijeru Dritanu Abazoviću, ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću i ministru finansija Aleksandru Damjanoviću.

Povod za urgenciju je iskazano snažno nezadovoljstvo radnika Bonice zbog načina na koji se krenulo u preuzimanje Bolnice Meljine od strane Opšte Bolnice Kotor i nejasnoća u ovom procesu, istaknuto je na jutrošnjem sastanku predstavnika hercegnovske lokalne samouprave i Bolnice Meljine.

Kako je istaknuto na sastanku, u konkursu za radna mjesta u Bolnici Meljine, koji je raspisala Opšta bolnica u Kotoru, nalaze se brojne nelogičnosti, koje ukazuju da je ovo prelazno rješenje više put ka eutanaziji bolnice, a ne njenom spasavanju.

Iz Bolnice su ukazali da konkursom nije predviđeno 60 postojećih radnih mjesta, dakle konkursom je predviđeno manje zaposlenih nego do sada, iako Bolnici u Meljinama već nedostaje kadar za optimalno funcionisanje, dok bi porodilište u Meljinama bilo svedeno na reagovanje samo u hitnim slučajevima.

Poručili su da su ovo samo neki primjeri koji ukazuju da se pitanje Bolnice Meljine usmjerava u pravcu njenog svođenja na stacionar ili gašenja, a ne spašavanja.

Na sastanku je još jednom istaknuto da bez Bolnice ne može biti garantovana kvalitetna zdravstvena zaštita građanima Herceg Novog, zbog čega je donesen zaključak da će lokalna uprava i radnici Bolnice biti prinuđeni da, zajedno sa građanima, nastave vaninstitucionalnu borbu za spas ove ustanove, ukoliko premijer Abazović i Vlada Crne Gore ne pokažu ozbiljnost i riješe ovo pitanje na način koji će garantovati opstanak Bolnice u Meljinama i njen prelazak u sistem javnog zdravstva, što podrazumijeva i preuzimanje zaposlenih koji se godinama bore za Bolnicu.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Miloš Konjević, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, odbornik u lokalnom parlamentu Zoran Lazarević, direktorica Bolnice Meljine, dr Olivera Elez i predsjednica Sindikata bolnice, Slavica Drobnjak. 

Sindikat zdravstva Crne Gore apelovao je na Vladu i Ministarstvo zdravlja da pravovremeno i na najbolji način riješe status zaposlenih u bolnici u Meljinama. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније