Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

ТВЦГ [ R.B. ]

03. 02. 2023. 19:42   >>  20:20 4

JOKOVIĆ NAJAVIO

Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska...

Država će u narednom periodu nabaviti sofisticiranu opremu kojom će kontrolisati nelagalnu eksploataciju šuma i pijeska i učiniti sve da se stane na kraj nelegalnim radnjama i pljački državnih resursa Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji "Okvir", snimati cijelo područje Crne Gore.

"Mi smo se dogovorili da se uzme ta sofisticirana tehnologija. Ti dronovi će u svakom trenutku obilaziti ono što se treba štititi - šume, eksploatacija pijeska, lov, krivolov... Oni će snimiti svako vozilo, mašinu... Sve će se slati u jedan centar", kazao je Joković.

On je rekao da su koncesije, odnosno način na koji su dodjeljivane, veliki problem. 

"Sada postoje jednogodišnji ugovori, i to je korak naprijed", kazao je potpredsjednik Vlade. 

Joković je rekao da je 2022. godine prihod u šumarstvu veći za 50 odsto nego godinu ranije.

"Na nama je da činimo sve što možemo", naglasio je Joković. 

Bivši direktor Uprave za šume Srđan Pejović kaže da postoji izuzetno organizovana grupa, koja ima ozbiljnu korist od ilegalnih poslova u šumarstvu. 

"To su ozbiljni ljudi, koji su dugogodišnji koncesionari", rekao je Pejović, odgovarajući na pitanje postoji li šumarska mafija. 

On je naveo da je to manje rizičan posao za organizovani kriminal od, recimo, šverca kokaina, a zarada je ogromna. 

Građanski aktivista Rašit Marković kaže da je država izgubila kontrolu, i da su posljedice nesagledive. 

"Plav je jasan primjer", rekao je Marković, ističući da je krađa šume veliki problem u plavskoj opštini. 

Kako je rekla Azra Vuković iz organizacije Green home, aktuelni način gazdovanja šumama nije dobar. Ona navodi da osim što imamo problema i van zaštićenih prostora, imamo probleme i u zaštićenim oblastima. Podsjetila je da je u nacionalnom parku zabranjena ekonomska sječa. 

"U cijelom tom lancu, uvijek je bilo slabih karika koje su omogućavale koncesionaru da radi maltene šta god poželi", podvukla je Vuković. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније