Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

10. 02. 2023. 22:13 >> 22:07

NA UNIVERZITETU PRINSTON

Konferencija posvećena životu Svetlane Kane Radević

Početkom marta na prestižnom američkom Univerzitetu Prinston biće organizovana konferencija posvećena životu i radu arh. Svetlane Kane Radević. Kako je najavljeno, jedna od govornica na konferenciji biće i Sonja Dragović, koja će učestvovati na panelu pod naslovom "Sociopolitički okviri".

Zbornik konferencije otvoriće i temu koja je uloga arhitekture u vremenima društvene i političke transformacije, piše na sajtu wda.princeton.edu.

Govoriće se o tome kako arhitektura može ponovo da centrira lokalne sisteme moći, kolektivnog pamćenja i narodne tradicije. 

Navodi se da je kao posvećena državna službenica i samostalni arhitekta, Svetlana Kana Radević dizajnirala prostore koji podržavaju dijalog između jugoslovenske socijalističke države i njene javnosti. Odrastajući u Crnoj Gori posle Drugog svjetskog rata, Radević je iz prve ruke svjedočila o razaranju i obnovi Podgorice.

Nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Beogradu 1963. godine, Radevićeva je vodila plodnu arhitektonsku praksu koja je osporila provincijalne i patrijarhalne ideale i predložila nove načine života.

Oslanjajući se na poznavanje materijalnosti i narodne tradicije u  rodnoj Crnoj Gori, rad Svetlane Kane Radević filtrira globalizovane snage modernizma.

Radevićevi građanski prostori su mogućili društveno-progresivnu javnu sferu unutar jugoslovenske socijalističke države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније