Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

16. 02. 2023. 20:33   >>  17. 02. 2023. 07:10

UTICAJ NA DRUŠTVO

"Ako dozvolite da se politika umiješa, trasirali ste put ka propasti"

Je li politika ušla u svaku poru društva? Mogu li se Univerzitet, kultura, sport i novinarstvo u potpunosti osloboditi političkog uticaja? To su teme emisije "Argumenti" na Prvom programu TVCG.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Saša Mujović, ocijenio je da je upliv politike u Univerzitet postojao, postoji i postojaće.

"To nije karakteristično samo za Crnu Goru, već to možete naći u u okruženju, a pitanje je koliko akademska zajednica može očuvati svoju nezavisnost, odnosno samostalnost. Taj upliv je posljedica naših slabosti, političarima je vlast draga i žele da je produže. S druge strane, imate predstavnike akademske zajednice koji su spremni da zarad kartkotrajnih benefita podlegnu pod pritisak politike", kazao je Mujović.

Za uticaj politike, dodaje on, nikad nije kriva jedna strane, već se dvije strane moraju "pronaći"

Na pitanje o posljedicama po Univerzitet, Vujović kaže da su jako loše.

"Ako dozvolite da se politika umiješa u univerzitet i sve dobro dovedete pod znak pitanja, trasirali ste put ka propasti", ističe on.

Crnogorski reditelj, Mladen Ivanović, je u "Argumentima" naglasi da se za kulturu u Crnoj Gori izdvaja "užasno malo" novca, iako postoji trend rasta.

"Budžet za kulturu prošle godine bio je 0,8 odsto, ove godine imamo neku vrstu porasta i kažemo da nam je porastao sa 20 na 25 miliona, u Hrvatskoj je budžet pola milijarde", kazao je Ivanović.

Takvih ulaganjima u kulturu, ocjenjuje Ivanović, pokazujemo kakav je naš odnos prema umjetnicma.

"Ne vidim prste politike, već šake i lopate politike u umjetnosti. Ipak, vrlo smo spremni da naspram vjerskih i identiteskih ubjeđenja, odaberemo svoj tabor. U Zagrebu, na primjer, svako radi svoj posao, što je sasvim dovoljno", dodao je on.

Predstavnik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Igor Vušurović, kazao je da sport nije otvorio vrata politici, već je politika zakucala i otvorila vrata sporta.

"Depolitizaciju vidim kroz mirnoću nacionalnih saveza", naglašava bivši sportista.

Politika, dodaje on, uvijek nađe upliv do cilja.

"Ima i manipulacije i nevoljnog dijela, ljudi treba da se ohrabre, moj je stav da politika i sport ne idu. Imate i sportiste i ljekare političara, politika svima je otvorila vrata", ističe Vušurović.

Urednik RTV Cetinje, Mladen Zadrima, kaže da su mediji u Crnoj Gori nastajali uglavnom iz političkih potreba, ne komercijalnih.

"Lokalni mediji su nastajali zbog potrebe komune, ali su isto tako pod uticajem politike", dodaje on.

Na pitanje o pritiscima na medije, Zadrima navodi:

"Bilo ih je, na primjer, jedna bivša lokalna upravajavno je prekinula komunikaciju sa mnom kao novinarom, bilo je svega..."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније