Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

18. 02. 2023. 08:18   >>  08:13

VLADA POTVRDILA

Ministarstvo priprema Nacionalni program razvoja kulture

Ministarstvo kulture i medija od svog osnivanja intenzivno radi na pripremi Nacionalnog programa razvoja kulture za period 2023-2027. U pitanju je krovni strateški dokument u oblasti kulture, kojim će se utvrditi ciljevi i prioriteti razvoja kulture za naredni petogodišnji period i odrediti organizacione, finansijske i administrativne mjere za njihovo ostvarivanje. To se navodi u izvještaju o sprovedenim javnim konsultacijama o Nacrtu programa pristupanja Crne Gore EU 2023-2024.

U Izvještaju o konsultacijama koje je objavilo Ministarstvo evropskih poslova ističe se da su tokom 2022. godine sprovedeni javni pozivi za konsultovanje kulturnih djelatnika i svih zainteresovanih subjekata da daju doprinos izradi ovog dokumenta.

Ministarstvo kulture i medija, poručuju, trenutno sprovodi sveobuhvatno istraživanje u cilju identifikovanja problema i potreba kulturne scene u Crnoj Gori, odnosno izrade analize stanja koja će predstavljati polaznu osnovu za definisanje strateških ciljeva novog Nacionalnog programa razvoja kulture.

"U prvoj fazi izrade Nacionalnog programa razvoja kulture Crne Gore 2023-2027 realizovane su sveobuhvatne konsultacije sa akterima koji djeluju u oblasti kulture. Taj proces podrazumijevao je najprije anketiranje aktera javnog, civilnog i privatnog sektora u kulturi", stoji u Izvještaju.

Tako je, kažu, na upitnik odgovorilo ukupno 40 javnih ustanova kulture, 71 udruženja i 23 organizacije u privatnom sektoru.

"Na upitnik je odgovorilo i svih 25 opština Crne Gore, jer nas je zanimalo kakvo je stanje u kulturi na lokalnom nivou. Pored anketiranja, radi preciznijeg sagledavanja svih izazova, organizovane su posjete i održane fokus grupe s predstavnicima svih nacionalnih ustanova kulture", navodi se u Izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније