Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

21. 02. 2023. 18:10 >> 18:05

BESPRAVNE SJEČE

U Kolašinu zaplijenili ogrijevna drva, trupca...

U Kolašinu su kod dva subjekta otkriveni nelegalni drvni sortimenti, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i dodali da novi set mjera protiv bespravne sječe daje odlične rezultate. Iz Uprave su kazali da su, u skladu sa novim setom mjera u cilju sprečavanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu, u područnoj jedinici (PJ) Kolašin kontrolisane kompanije koja se bave sječom šuma, preradom i prometom drvnih sortimenata.

Kako su rekli, od 15. do 19. februara rukovodilac PJ Kolašin organizovao je kontrolu, u saradnji sa šumarskim inspektorom, svih privrednih subjekata iz sektora drvoprerade koji posluju na području te opštine.

„Tom prilikom kod dva privredna subjekta pronađena je drvna masa, bukovi trupci i ogrjev, na kojoj se nijesu nalazili šumski žigovi i za koju nije postojalo uvjerenje o porijeklu drvnih sortimenata“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, po tom osnovu su zaplijenjena 102 komada bukovih trupaca, ukupne zapremine oko 40 kubnih metara i 22 komada bukovog ogrjevnog drveta u dužinama, ukupne zapremine 7,3 kubna metra.

Iz Uprave su naveli da je kompletna oduzeta drvna masa data na čuvanje do okončanja postupka.

„Kontrolom i uporednim podacima utvrđeno je da privredna društva kod kojih su pronađeni nelegalni drvni sortimenti nijesu bili korisnici državnih šuma u posljednjih pet godina“, rekli su iz Uprave.

Oni su dodali da je na osnovu prikupljenih činjenica prilikom pregleda konstatovano da nelegalna drvna masa najvjerovatnije potiče iz privatnih šuma.

„PJ Kolašin je odmah po otkrivanju nelegalnih drvnih sortimenata podnijela prijave i proslijedila ih nadležnom šumarskom inspektoru na dalje postupanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u PJ Bijelo Polje u ponedjeljak, zajedničkom akcijom službenika uprava za gazdovanje šumama i lovištima, policije i Uprave za inspekcijske poslove, od D.J. uspješno privremeno oduzeto oko tri kubna metra bukovog drveta u ćokovima.

D.J, kako se navodi, za ta drva nije posjedovao valjanu dokumentaciju, a naknadnim provjerama je utvrđeno da drva potiču iz državne šume.

„Naime, nakon dojave da se vrši bespravna sječa u državnoj šumi, rukovodilac PJ Bijelo Polje uputio je reonskog lugara kako bi ispitao navode iz dojave i provjerio činjenično stanje na teren“, rekli su iz Uprave.

Kako su kazali, na putu od državne šume u GJ „Bjelasica“ ka magistralnom putu, reonski lugar je provjerio kamion sa drvima kojim je upravljao D.J, a koji nije posjedovao valjanu dokumentaciju niti su drva bila propisno obilježena.

Iz Uprave su naveli da je D. J. priznao da drva potiču iz državne šume, što je naknadnim provjerama reonski lugar i potvrdio, i to u GJ „Bjelasica“, u odjeljenju 106a, gdje su pronađena četiri bespravno posječena stabla, ukupne bruto drvne mase 4,12 kubnih metara.

„Prilikom zapljene bespravno posječenih drva obavještena je Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, koji su obavjestili o tom slučaju dežurnog tužioca i proslijedili slučaj na dalje postupanje“, istakli su iz Uprave.

Oni su poručili da se nadaju da će brzim i efikasnim djelovanjem i tužilaštva sve bespravne aktivnosti biti procesuirane i sankcionisane u skladu sa zakonom i da će dobiti konačan epilog, a da će neodgovorni pojedinci odustati od takvih i sličnih bespravnih radnji.

Iz Uprave su istakli da na takve radnje neće žmuriti, već će nastojati da ih iskorijene u potpunosti.

Oni su naveli da se tim akcijama pokazalo da set mjera koje je vršilac dužnosti direktora Uprave propisao i te kako daju pozitivne rezultate.

“Zbog toga će se nastaviti sa pojačanom kontrolom i nadzorom na svim nivoima, a sve u cilju svođenja bespravnih aktivnosti na minimum i zaštite državnog resursa od neodgvornog ponašanja pojedinaca”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније