Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

23. 02. 2023. 09:00 >> 08:54
1

ĆUPIĆ

Kazne za zlostavljanje blage, problem policijska solidarnost

Kaznena politika za policijske službenike koji krše ljudska prava je previše blaga i u većini slučajeva se nakon izdržane kazne vraćaju na posao, što predstavlja veliki problem, kazao je Pavle Ćupić iz Građanske alijanse. Ocjenjuje da ogroman problem predstavlja policijska solidarnost, pa se u velikom broju slučajeva ne sazna počinilac. Smatra da Tužilaštvo treba da prioritet rješavanju ovih slučajeva.

Veliki je broj službenika Uprave policije koji postupaju po zakonu i problem prekoračenja službenih ovlašćenja nije sistemski, ali pojedinačni slučajevi utiču na povjerenje u rad policije, kaže Ćupić. Jedan od takvih slučajeva je i maltretiranje albanskog državljanina na graničnom prelazu Sukobin koje je uznemirilo javnost. 

“Ono što smo prepoznali kao sporno je ta policijska solidarnost u tim slučajevima gdje se ne može doći do identiteta počinioca. Imamo mnogo takvih slučajeva u praksi”, kazao je Pavle Ćupić. 

Zbog toga se kako, je kazao mora raditi na edukaciji službenika, jačanju institucija. 

“Ne može se reći da institucije ne rade i da se ne trude, ali treba im pomoći”, kazao je on. 

U Građanskoj alijansi smatraju da je kaznena politika kada je riječ o zlostavljanju od strane policijskih službenika blaga. 

“Pitanje je da li se tokom izviđaja ta lica odmah idalje sa dužnosti ili nastavljaju da obavljaju svoj posao do određenog momenta, što naravno nije dobro. Tužilaštvo bi trebalo da da prioritet ovakvim slučajevima”, rekao je Ćupić. 

Za zlostavljanje, okrivljeno službeno lice može dobiti tri mjeseca do tri godine zatvora, a u slučaju mučenja do osam godina. 

“Obično budu osuđeni za zlostavljanje kada dođe do toga i to ne budu previsoke kazne i u većini sučajeva mogu da se vrate na posao”, rekao je Ćupić.  

Istakao je i da ti slučajevi pred sudovima traju godinama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније