Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

03. 03. 2023. 19:02 >> 19:07

KOPRIVICA

"Incident ukazao na nizak novo bezbjednosti pravosudnih organa"

U vezi tragičnog incidenta koji se desio u Osnovnom sudu izražavam najdublje žaljenje, kao i iskrene želje za brzim i potpunim ozdravljenjem svih povrijeđenih lica, kazao je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica. Istakao je da je ovaj incident ukazao na nedopustivo nizak nivo bezbjednosti i zaštite objekata pravosudnih organa.

"Ovaj incident ukazao na nedopustivo nizak nivo bezbjednosti i zaštite objekata pravosudnih organa. Ne po prvi put, javnost u našoj državi je zatečena frapantnom nesigurnošu pravosudnih organa", kazao je Koprivica. 

Istakao je da ne postoji logičko obrazloženje kako je moguće da u zgradu u kojoj su i Osnovni sud i Osnovno tužilaštvo uđe osoba koja nosi bombu.

"Problem izloženosti opasnosti postoji godinama i to je saopšteno sa čelne pozicije suda. Izostanak ulaganja u pravosuđe, nije od juče, već je to višedecenijski problem, te govori o ukupnom odnosu prema pravosuđu. Kao predsjednik Odbora, u ime odbora, zbog tragedije koja nas je sve potresla i zabrinula, izalazim sa zahtjevom direktoru policije Zoranu Brđaninu, kao i vd. VDT-a, da pod hitno utvrde sve činjenice i pod hitno postave bezbjednost suda u Podgorici i svih sudova na najviši nivo. Sudski savjet takođe snosi odgovornost za situaciju", istakao je Koprivica. 

Naveo je da od "svih njih i od skupštinskog odbora i svih koje je ovaj događaj profesionalno angažovao, da se slučajno ne dotaknu politizacije, već da konačno svako uradi ono na šta je obavezan Ustavom i zakonima".

"Kada se slučaj razjasni i povrijeđeni oporave, na najozbiljniji mogući način, otvorićemo ovo kao javnu temu. Moraćemo doći do odgovora na pitanje zašto se ovo danas dogodilo i ko u sistemu nije na visini zadatka. Još jednom apelujem na nadležne organe da pristupe realizaciji Zaključaka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu o obezbeđenju adekvatnih prostornih kapaciteta za pravosudne institucije, prije svega državno-tužilačku organizaciju, jer je to prva pretpostavka sigurnosti, ali i adekvatnih uslova za rad", zaključio je Koprivica. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније