Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2023. 11:59   >>  12:00 1

TUFIK SOFTIĆ

"Dajete legitimitet pljački, prije ili kasnije odgovaraćete SDT-u"

Novinar Portala RTCG Tufik Softić odgovorio je na reagovanje Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Uprava je juče reagovala na tekst objavaljen na Portalu RTCG pod nazivom "Poništiti javni poziv, napisan za privilegovane koncesionare". U reagovanju navode da u cjelosti odbacuju "neosnovane i zlonamjerne optužbe i insinuacije, koje su prezentovane u tekstu".

Softićev odgovor prenosimo integralno.

Gospodo iz Uprave za šume, sistem je truo. Odavno. Da pitate i poslednju babu u Šekularu šta se radi sa šumama, znala bi da vam kaže - pljačka. Svaka priča na tu temu sa vama je bespredmetna.

Problem je što vi ništa niste uradili da taj sistem koji su uspostavili DPS i Milutin Simović, promijenite. Nastavljate evo već dvije godine po starom, a neki bi rekli i gore. To je organizovana pljačka koja traje već više od dvije decenije, a vi je predvodite i dajete joj legitimitet, i prije ili kasnije, moraće njome da se bavi Specijalno državno tužilaštvo.

Kada ste poslednji put izvršili kontrolu u odjeljenjima koje su sjekli koncesionari? Ja predlažem da se formira ekspertska komisija od nezavisnih stručnjaka iz inostranstva i da se urade takozvane nove osnove. Da vidimo koliko šume fali na panjevima koji plaču i dozivaju vas uzalud. Hocete li da vam pošaljem detaljan video snimak svakog bespravno posječenog stabla na Čakoru? Ili da počnemo od Rožaja? Od odjeljenja 5? Znaju ne samo babe po selima, nego i vrabci na granama ko su bili privilegovani koncesionari dvadeset godina, a i danas su. Ali da vidimo kome ste u Rozajama u poslednje dvije godine dali pravo da sječe u državnim šumama i da li je bilo političkih motiva. Da vidimo kome ste prošle godine, neposredno prije lokalnih izbora u Beranama, dali šumu, i da li je to moglo uticati na izborni rezultat. Ja mislim da jeste. Dajte spisak zbog naroda, ne zbog mene jer ja to uglavnom znam. Dobro je rekao jedan moj prijatelj - šume su magacin pod vedrim nebom, ili magacin bez ključa. Da se vratimo na Šekular. Tajkuni su uništili sve planinske rijeke i izgradili hidrocentrale, a koncesionari šuma su posjekli stoljetna stabla, tamo gdje ljudska noga do sada nije kročila. I šta od toga imaju gradjani. Ništa! Možemo tako od grada do grada, od sela do sela, situacija je svuda ista.

Ja vas necu pozivati i pitati da osjećate sram i stid, jer su to moralne kategorije koje su nespojive sa tim sto vi radite. Vaša je dužnost da, dok se ne donese novi zakon, a to može potrajati, nadjete način da zaustavite pljačku, da uspostavite neki pravedniji način raspodjele drveta, tako da svi mogu sa nekim minimalnim količinama da rade. Imao bih još mnogo pitanja da vam postavim. Samo lagano i bez nervoze. Biće vremena da se preznojavate kada pravda zakuca na vrata Uprave za šume, pa se vi onda pravdajte da su krivi oni prije vas.

Opet zahtijevam da ovaj odgovor objavite i na vašem sajtu, sto niste prvi put učinili, a dužni ste po zakonu.

Novinar Tufik Softić

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније