Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј.

06. 03. 2023. 12:11   >>  12:11 1

ISTRAŽIVANjE O MEDIJSKOM SADRŽAJU

Nemaju svi građani u državi jednaku mogućnost da se informišu

 Čak 40 odsto ispitanika u Crnoj Gori informativni sadržaj prati putem regionalnih medija, što posebno zabrinjava, imajući u vidu činjenicu da imamo veliki broj domaćih medija sa raznovrsnim sadržajima, kazala je direktorica Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić.

Ona je to saopštila danas, predstavljajući rezultate istraživanja o navikama i stavovima slušalaca i gledalaca RTV sadržaja u Crnoj Gori.

"Ovaj podatak je značajan i zabrinjavajući jer za tako veliki broj građana domaći mediji ne predstavljaju primaran izbor informisanja o ključnim dnevno - političkim temama o čemu treba dobro da se razmisli" ukazala je Bakić.

Navela je da su komercijalni TV programi koji imaju nacionalnu pokrivenost označeni kao najznačajniji za informisanje građana, zatim nacionani Javni servis i lokalni javni servisi. Najznačajniji servisi za informisanje su televizija i portal.

"Ocjenjujući program, ispitanici su najmanju ocjenu dali za nezavisnost uredničkog sadržaja u odnosu na politiku vlasnika medija" kazala je Bakić.

Jedna petina ispitanika je kazala da sluša radijski program putem online stream-a, a najčešće to čine preko FM-a.

"Radio stanice iz Crne Gore su najčešći izbor za slušaoce u našoj zemlji. Najčešće se sluša muzika, a ovo je posljedica činjenice da je jasno da u programu ima manje govornog sadržaja i da je radio medij koji je namijenjen zabavi. Jasan je signal da regulatorne aktivnosti moraju biti preduzete još bolje, kako bi se frekvencije koje predstavljaju nacionalni resurs što bolje iskoristile" kazala je Bakić.

Na konferenciji su istakli da građani u Centralnom dijelu naše države mnogo više koriste skuplje usluge i online mediji u odnosu na Sjever zemlje.

"To je posljedica različitog životnog standarda. Tu je važno strateško promišljenje da se obezbijedi jednako pravo na informisanja svih građana u Crnoj Gori, jer je očigledno da nemaju svi iste mogućnosti" navela je Bakić.
Ponuda medijskog sadržaja danas je ogromna, ali, je, ističe, upitno da li to bogatstvo ponude donosi pozitivne efekte na medijski pluralizam.

"Zato je važno da se strateške i regulatorne odluke donose na osnovu podataka, kako bi te odluke bile što efkasnije i svrsishodnije" kazala je Bakić.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj ispitanika, jedan do tri sata provede gledajući medijske sadržaje.

"Što su stariji ispitanici, to više vremena potroše na medijski sadržaj. Mlađa publika mnogo više vremena provede ispred neke vrste ekrana, ali oni više vremena provedu na društvenim mrežama i zanimaju se za sadržaj koji nije medijski" precizirala je Bakić.

TV je uređaj koji je dominantan za prijem medijskog sadržaja, ali je uticaj online medija sve veći i značajniji.

"Za trećinu publike portali koji u postojećem zakonskom okviru nijesu regulisani i imaju veoma ograničenu odgovornost, su jako značajni i jako posjećeni. Iako je TV primarni servis za informisanje građana, važno je da se radi na medijskoj pismenosti, jer je starija populacija manje kritična u odnosu na rad medija" navela je Bakić.

Predstavnica istraživačke agencije „StatPro“ Slavica Marković kazala he da je ispitivanje urađeno na uzorku od 1006 ispitanika, u periodu od 5. do 23. septembra 2022. godine.

Govoreći o podacima, kazala je da oni ljudi koji imaju niži stepen obrazovanja više vremena provode gledajući i slušajući medije, a najčešće filmove, serije i muzički sadržaj.

"Sportski sadržaji daju najveću polarizaciju – ili često i uvijek ih prate ili nikada i rijetko. Igrani filmovi i serije su praćeni više kod mlađih ljudi, a informativu više prate penzioneri.
Ljude na Sjeveru države mnogo više interesuju lokalne teme u odnosu na one koji žive u Centralnom dijelu države", rekla je Marković.

Ona je navela da 96,6 odsto ispitanika svaki dan gleda TV, a više od pola njih svaki ili skoro svaki dan.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније