Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

07. 03. 2023. 12:35 >> 12:41

POČELA IZGRADNjA

Kamen temeljac za četiri nova objekta u UIKS-u

Premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač položili su kamen temeljac za izgradnju četiri nova objekta UIKS-a u Spužu.

Gradiće se Specijalna zdravstvena ustanova, prijavnica, otvoreni zatvor i multifunkcionalni objekat.

“Šire se kapaciteti UIKS-a u Spužu", napisao je Abazović na Fejsbuku.

Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 13,8 miliona eura, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od dana izdavanja naloga za početak istih.

Izgradnja ovih objekata podrazumijeva izgradnju Specijalne zdravstvene ustanove, prijavnice, otvorenog zatvora i multifunkcionalnog objekta.ž

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz projekat „EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava“ IPA 2018. koji podrazumijeva započinjanje ostvarivanja infrastrukturnih projekata od najvišeg značaja za unapređenje efikasnosti pravosuđa i pristupa pravdi i poboljšanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore za primjenu najsavremenijih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

U saopštenju se navodi, da pored izgradnje Multifunkcionalnog objekta kojim će se omogućiti unapređenje standarda u pogledu obuke zaposlenih, obrazovanja i obuke zatvorenika, mogućnosti organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti i izgradnje Otvorenog zatvora, izgradnjom nove Prijavnice u znatnoj mjeri unaprijediće se efikasnost rada kao i sistem bezbjednosti u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Poseban značaj za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori, u oblasti izvršenja krivičnih sankcija i šire, navodi se u saopštenju,  predstavlja izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove u kojoj je predviđen boravak lica kojima su izrečene mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana i obaveznog liječenja alkoholičara. 

To je ustanova, kako se navodi u saopštenju, i za lica koja se nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija a čiji tretman usljed akutne duševne bolesti ili drugih zdravstvenih problema zahtijeva bolničko liječenje koje prevazilazi liječenje u ambulantama drugih organizacionih jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Izgradnjom ovog objekta na sveobuhvatan način i dugoročno rješava se pitanje obezbjeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. 

Kako se ističe, ostvarivanjem ovog kapitalnog projekta adresiraju se brojne preporuke relevantnih komiteta Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope u pogledu primjene konvencijskih standarda i dobrih praksi sa aspekta uslova u zatvorima.

Projekat se dijelom realizuje kroz sredstva finasiranja od strane Evropske unije kroz IPA fondove, a dijelom iz Kapitalnog budžeta Crne Gore. 

Korisnik projekta je Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Danilovgradu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније