Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

08. 03. 2023. 14:07 >> 14:30
2

ODLUKA AEM-A

Odbijen prigovor na sadržaj magazina "Gledajmo se"

Agencija za elektronske medije (AEM) odbila je anonimni prigovor na sadržaj magazina "Gledajmo se (sa Seadom Sadikovićem), koji je emitovan na Prvom programu Televizije Crne Gore 7. februara.

"Može se zaključiti da podneseni prigovor nije opravdan, da emiter nije prekršio obaveze vezane ze proizvodnu informativnog programa, odnosno da u predmetnom slučaju nije prekršen Zakon, niti Pravilnik", zaključili su iz AEM-a nakon analize sadržaja emisije.

Podnosilac prigovora je naveo "jeste li nadležni za uvredu lika i djela predsjednika Crne Gre u sramnome prilogu Javnog servisa? Sprda li se Sadiković sa predsjednikom ili sa ženama o kojima je pričao".

Agencija je, kako se navodi u rješenju, 16. februara pokrenula postupak za utvrđivanje osnovanosti prigovora i zatražila izjašnjenje emitera.

Između ostalog, u odgovoru emitera se navodi:

"Urednik emisije je kroz prizmu razgovora sa sagovornicama na najjednostavniji način pokušao da približi gledaocu aktuelni društveni problem. Na nijedan način urednik nije prekršio bilo čiju prezumpciju nevinosti, govorilo se o nasilnicima u generalnom smislu, ne imenom i prezimenom. Dakle, tema je generalizovana, nije obuhvatila poebno jednu osobu, jednogg nasilnika. Čak ni žrtve nijesu targetirane, več je o njima govoreno u kontekstu 'ona' ili 'one'."

Dodaje se da je u toku novinarskog "stend apa" emitovana foto-montaža lika predsjednika države Mila Đukanovića preko voditeljevog lica.

"Htjelo se samo pokazati sa kakvom lakoćom se može uraditi montaža da bi 'ona druga' strana bila uvjerenja sa kojom se osobom dopisuje, pa je i u tom smislu voditelj predstavio sebe kao 'starca' (iako to nije), a sve u kontekstu teme emisije", piše u odgovoru Javnog servisa.

Protiv rješenja se, kako je saopšteno, može podnijeti žalba Savjetu AEM-a u roku od 15 dana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније