Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

08. 03. 2023. 16:29   >>  16:34 1

ŽALILI SE OMBUDSMANU

"Pravilnik o potpomognutoj oplodnji diskriminiše istopolne parove"

Članice koalicije „Ravnopravno“, njih 20, požalilo se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore na Ministarstva zdravlja, zbog pravilnika koji uređuju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je usvojio ovaj resor, a kojim se kako navode u saopštenju, onemogućava MPO za istopolno orijentisane osobe i žene koje su u životnom partnerstvu.

Ministarstvo zdravlja je,navode, tokom prethodnih mjeseci donijelo osam pravilnika koji se odnose na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, a kojima su definisani načini i uslovi za procjenu podobnosti i odabir davalaca, kao i vrste laboratorijskih testiranja kroz koja moraju da prođu.

"Dio ovih pravilnika je očigledno diskriminatoran u odnosu na istopolno orijentisane osobe, te ih direktno, a u potpunosti nezakonito, onemogućava da koriste prava iz zakona o MPO", navode te NVO.

Istopolno orijentisane osobe su ovim pravilnicima, ističu u saopštenju, onemogućene da doniraju polne ćelije, a žene koje su u životnom partnerstvu onemogućene su da ostvare prava na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO.

"Ova situacija, osim što onemogućava istopolno orijentisane osobe da pristupe MPO, dodatno istopolno orijentisane žene koje imaju potrebu da ostvare prava na liječenje neplodnosti primjenom postupaka MPO onemogućava da sklope životno partnerstvo iz razloga što će u slučaju da to učine biti onemogućene da to svoje pravo i ostvare. Imajući u vidu Zakon o MPO, kao i Ustav Crne Gore, ratifikovane ugovore o ljudskim pravima i Zakon o zabrani diskriminacije, jasno je da su pomenuti pravilnici koji pravo iz zakona uskraćuju osobama sa zaključenim životnim partnerstvom sa osobom istog pola diskriminatorni, jer se radi o neopravdanom razlikovanju, odnosno uskraćivanju prava po osnovu seksualne orijentacije, što je izričito zabranjeno", piše u saopštenju.

NVO navode da su zakoni i pravilnici tu da urede život kakav se dešava,i kad god to ne čine, "njihova primjena je kako na štetu onih na koje se ti zakoni i pravilici odnose, tako i na štetu same države".

Traže od Ombudsmana Siniše Bjekovića da u ovom slučaju postupi u skladu sa nadležnostima, "utvrdi diskriminatorne osnove ovih pravilnika, preporuči njihovu hitnu izmjenu kako bi se uklonio svaki osnov za diskriminaciju u istima, a Ministarsvu zdravlja naloži da prekine sa praksom diskriminatornog postupanja prema LGBITQ osobama".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније