Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ "Novaja Gazeta" i "Transparency International" Rusija ]

10. 03. 2023. 22:30   >>  22:39 2

ISTRAŽIVANjE

Do hotela "Lazure" stigli pipci pranja novca i ruskog FSB-a

Šema pranja novca i luksuzni hotel u Crnoj Gori mogu biti vezani za misterioznu smrt istaknutog Gazpromovog menadžera, istražuju "Novaja Gazeta" i "Transparency International" Rusija.

Neki vodeći menadžeri ruskih kompanija umrli su jedan za drugim tokom 2022. godine pod sumnjivim okolnostima. Aleksandar Tiliakov, zamjenik generalnog direktora za korporativnu sigurnost u Gazpromovom jedinstvenom centru za preradu, navodno je počinio samoubistvo krajem februara 2022. godine. Njegovo tijelo je pronađeno u garaži koja se nalazi u Gazpromovom korporativnom naselju u blizini Sankt Peterburga, a samoubilačka poruka je postavljena pored njegovog mrtvog tijela. 

Dva mjeseca kasnije, tijelo Vladislava Avaeva, potpredsjednika Gazprombanka, otkriveno je u stanu u Moskvi, u blizini mrtvih tijela njegove žene i maloljetne ćerke. Teorija istražitelja je da je Avaev ubio svoju ženu i ćerku i potom počinio samoubistvo.

Čak i godinu dana nakon događaja, još nema sigurnih tvrdnji o tome šta je prouzrokovalo ove smrti. Nije bilo napretka u istrazi, niti je bilo nikakve reakcije državnih kompanija. "Novaja Gazeta"i "Transparency International" Rusija otkrili su da su ovi vrhunski menadžeri radili u subjektima za koje se pretpostavlja da su bili uključeni u računovodstvenu prevaru povezanu sa više milijardi vrijednim  ugovorom sa Gazpromom. Korisnici ovih ugovora uključuju porodicu zamjenika predsjednika Odbora Gazproma i njegovih prijatelja, bivših bezbjednosnih i vojnih oficira.

Nakon početka rata Ukrajini, Rusija je proširila svoju listu "neprijateljskih zemalja". Većina zemalja na listi bila su članice NATO-a ili države u kojima su vladine vođe progovorile protiv "specijalne operacije". Crna Gora, član NATO-a od 2017. godine, među tim je zemljama - njen predsjednik Milo Đukanović osudio je rusku invaziju na Ukrajinu odmah nakon što je započela u februaru 2022. godine. 

Nedostatak viznih zahtjeva doveo je Crnu Goru kao jednu od najatraktivnijih destinacija za ruske turiste poslednjih godina. Velika opština Herceg Novi smještena na obali Jadranskog mora ima brojne visokoproflisne hotele.

Jedan od takvih hotela, Hotel Lazure, nalazi se na samom moru u naselju Meljine. Ima dva krila luksuznih i standardnih soba i apartmana, dva restorana, spa centar i fitnes centar sa bazenom. Hotel takođe ima marinu za jahte.

Hotel Lazure sa pet zvjezdica, zajedno sa marinom i restoranima, u vlasništvu je crnogorske kompanije Lazure Montenegro, registrovane u Herceg Novom. Ovu kompaniju osnovao je Impero Holdings LTD, stoprocentno.

Izgradnja hotela započela je u 2015. godini i završena je za samo tri godine. Novi kompleks je djelimično postavljen u istorijske zgrade tvrđave Lazaret, izgrađene u 18. vijeku. 

Neki od investitora hotela objavljeni su. Jedan od njih je Valeri Pustarnakov, koja je tamo donio zbirku slika. Međutim, potvrda o registraciji Impero Holdings LTD ukazuje da su akcije u kompaniji podeljene između četiri ruska državljana, a to su Valeri Pustarnakov, Igor Kalaida, Sergej Martinov i Fjodor Khomiakov.

Naši izvori kažu da su crnogorski računi Impero Holdings LTD možda blokirani nakon što je započela ruska "specijalna vojna operacija". Međutim, to nijesmo mogli da potvrdimo sa dokumentima. Nije poznato da li je to uticalo na hotelska ulaganja, ali ono što znamo je da je zatvoren više od mesec dana, između 4. januara i 9. februara. Hotelska uprava saopštila je da se priprema za turističku sezonu.

Sergej Khomiakov je sa Gazpromom od 2007. godine i trenutno ima poziciju zamenika predsjednika Upravnog odbora i šefa korporativne službe bezbjednosti. Smatra se da je šefa kompanije Alekseja Milera,  i predstavnik Lenjingrad-Karelian klana u okviru Gazproma, koji takođe uključuje nekoliko bivših i aktivnih zaposlenih u lokalnom FSB-u, a i Nikolaja Patruševa, sekretara Ruskog savjeta bezbjednosti.

Khomijakov, bivši zaposleni KGB-a, zadužen je za opštu sigurnost Gazproma i njenih sestrinskih preduzeća i sertifikovanih kompanija i njenih partnera. Postoji nekoliko kompanija koje pružaju sertifikovani softver Gazpromu, ali samo jedna od njih je sertifikacioni organ, uključen je u takozvanu mrežu autoriteta za sertifikaciju. 

Pustarnakov je radio u istraživačkim centrima Ministarstva odbrane istovremeno i kao Igor Klaida. Zajedno su uspostavili još jedno preduzeće, tehničke sisteme i hardver, oji pokreće zalihe za IT bezbednosne sisteme.

Ta firma je takođe povezana sa vladinim ugovorima i radi isključivo za Gazprom i preduzeća koja pružaju usluge gasnog giganta. Kompanija je napravila preko dvije milijarde rubalja (25 miliona eura) profita kroz pružanje zaliha za zaštitu podataka Gazpromu.

Pustarnakov je u 2007. godine osnovao još jednu kompaniju. Usluge koje pružaju slične su onima koje nude druge kompanije u ovoj oblasti, tehnologije za zaštitu zaštite informacija i održavanje takvih sistema.

No, 25. februara 2022. godine, 24 sata nakon što je počela invazija na Ukrajinu, menadžer u Gazpromu Aleksander Tuliakov nađen je mrtav. Bio je odgovoran za sigurnost u energetskom gigantu, ali je radio u Centru za finansijsku nagodbu koji se smatra Gazpromovim trezorom. Služio je kao zamenik šefa odjeljenja.

Istražni tim smatra da je Tuliakov počinio samoubistvo, ali to je bio samo jedan slučaj u nizu sumnjivih smrti vrhunskih rukovodioca u naftnim i gasnim kompanijama. I Leonid Šulman iz Gazprom Investa ranije je umro u istom naselju u kojem je pronađen Tuliakov.

Izvori "Novaja Gazeta"i "Transparency International" Rusija povezuju smrt Tuliakova sa problemima u Crnoj Gori, mada se njegovo ime ne spominje ni u jednom od dokumenata kompanije.

Kada je finansijska obavještajna služba Crne Gore zahtijevala objašnjenja od Fjodora Khomaikova, suvlasnika firme i hotela u Herceg Novom,  o porijeklu sredstava koje je prenio na poslovni računi, pomenuo je na berzanske prihode i naučnu medicinsku operaciju. No,  tada je bio u stanju da pruži dokumentaciju koja opravdava transakcije u vrijednosti od 211.000 eura sa njegovih ličnih računa koji su u kategoriji ličnih prihoda za četiri godine rada između 2013. i 2017. i 500.000 eura od nauke. Međutim, ovi iznosi bili su samo djelić ukupnog broja koji je crnogorska obavještajna zajednica imala pod lupom,  ukupno Fjodor Khomiakov je prenio 15 miliona eura u inostrane račune Impero Holdings LTD za samo nekoliko godina.

Naravno, odgovor ruskog investitora nije zadovoljio jedinicu za finansijsku obaveštajnu operativu. Stoga naši izvor tvrdi da su računi kompanije zamrznuti sve dok ne bude moglo da se objasni odakle novac dolazi, formalni prihodi to ne mogu.

Urednik "Novaje Gazete" Dmitrij Muratov nagrađen je Nobelovom nagradom za mir. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније