Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

13. 03. 2023. 15:33 >> 15:33

PROTIV NEZAKONITOG IZLOVA

Počela kampanja "Stop krivolovu"

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) počelo je akciju suzbijanja nezakonitog izlova ribe i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda.

Na današnjem astanku u Upravnoj zgradi Nacionalnog parka (NP) Skadaresko jezero zaključeno je je saradnja svih nadležnih državnih organa osnovni je preduslov za efikasnu borbu protiv krivolova u NP Skadarsko jezero.

“Ovim je označen i početak kampanje NPCG „Stop krivolovu“ sa ciljem suzbijanja nezakonitog izlova ribe, ali i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja ribljeg fonda i štetnosti krivolova po biodiverzitet i ekosistem NP Skadarsko jezero”, kaže se u saopštenju NPCG.

Kako se dodaje, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), Službe granične policije, Centra za zaštitu i posmatranje ptica (CZIP), Komunalne policije, nevladinog sektora, sportsko-ribolovnih društva

Iz NPCG-a su naveli da ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero počinje 15. marta i da će trajati do 15.

Pojašnjava se da je u tom periodu zabranjen ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.

“Ovo je vrijeme kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove jezera obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta”, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora za kontorolu i monitoring NPCG Stefan Ivanović i koordinator NP Skadarsko jezero Tomislav Ukšanović upoznali su sagovornike sa problemima sa kojima se suočavaju na terenu kada je u pitanju borba protiv krivlova.

„Prethodna dva mjeseca ostvarili smo značajne rezultate na terenu, a Služba zaštite zaplijenila je veću količinu ribe i nedozvoljeni ribolovi alat i opremu. Ovaj ribolovni zabran čekamo spremni“, kazao je Ukšanović.

Ivanović je dodao da će saradnja sa Komunalnom policijom Podgorice omogućiti provjere nelegalne prodaje ribe tokom zabrana, koja se često prodaje iz gepeka ili na ulici, ali i apelovao na nadležne da provjeravaju restorane koji tokom zabrana nude ribu.

On je kazao da nije prvi put da organizuju kampanju „Stop krivolovu”.

“Nadzornici su 24 časa na terenu i mnogo truda je uloženo kako bi se obezbjedilo sve što je potrebno da akcija uspije”, rekao je Ivanović.

On je apelovao na sve da u domenu svojih jurisdikcija učine sve da nelegalne aktivnosti spriječe.

“Apelujem i na ribolovce da poštuju zabran, jer smo svi na istom zadatku – očuvanja ribljeg fonda i prirodnog bogatstva. Takođe, molimo građane da se suzdrže od kupovine ribe koja se plasira tokom zabrana u vanpijačnoj prodaji“, poručio je Ivanović.

Inspektor za ribarstvo Ivan Knežević ukazao je na probleme sa kojima se nadzornici susrijeću na terenu, ističući da su im „vezane ruke“ i da bi učinak bio bolji kad bi radili u pratnji policije.

On je najavio pojačane sankcije o kojima su već razgovarali sa policijom.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo MPŠV, Katarina Burzanović, istakla je da taj resor koordinira grupom za borbu protiv krivolova, da su dva inspektora na terenu, ali i da postoji mogućnost pomoći kroz sredstva iz agrobudžeta.

Ona je predložila i oformljavanje Operativnog tima u kojom bi svako imao svoju ulogu u borbi protiv krivolova .

Predstavnik CZIP-a Bojan Zeković i predstavnik Granične policije Miroslav Maraš predložili su da u priču o borbi protiv krivolova treba obavezno uključiti i tužilaštvo.

Vuk Saičić iz Službe za kontrolu i monitoring NPCG kazao je i da je potrebno formirati bazu podataka sa fotografijama i imenima krivolovaca koja će biti predate nadležnim organima.

Navodi se da NPCG kroz kampanju „Stop krivolovu“ želi da podigne svijest o važnosti očuvanja NP Skadarsko jezero.

“S tim u vezi pozivamo sve građane da prijave nepravilnosti koje primijetite u parku na broj 067/000-825”, kaže se u saopštenju.

Iz NPCG au rekli da vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe građani mogu da prijave Komunalnoj policiji na broj 067/002-005.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније