Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

15. 03. 2023. 14:39 >> 14:42

JOKOVIĆ

"Modernim tehnologijama spriječili bismo šumske požare"

Potrebno je primijeniti nove pristupe u šumarstvu kako bi se smanjio rizik od šumskih požara, jer zastarjelo upravljanje šumama doprinosi povećanju šteta koje nastaju kao posljedica požara, rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, na radionici za izradu nacionalnog izvještaja o upravljanju požarima na otvorenom na području Crne Gore.

Joković je naveo da je neophodno ulagati u zaštitu šuma i koristit modernije alate i tehnologije kako bi se spriječili šumski požari i sačuvala prirodna bogatstva i životna sredina.

“Program Upravljanja požarima na otvorenom prostoru na Zapadnom Balkanu doprinosi povećanju otpornosti zapadnobalkanskih šuma i pejsaža na požare, što će koristiti ljudima koji zavise o tim pejsažima za život i socioekonomski razvoj. Navedeni opšti cilj će se ostvariti uspostavljanjem dugoročnih regionalnih i nacionalnih mreža, jačanjem kapaciteta širih pristupa i revizijom politika i strategija", saopšteno je iz Vlade, koja je organizovala radionicu. 

Tim lider programa Cvetan Nikolovski, ocijenio je da je program važan kako bi Zapadni Balkan bio što bolje pripremljen za suočavanje sa rizicima i prijetnjama šumskih požara kao i požara koje nastaju na poljoprivrednim površinama.

„Ovo zahtjeva bolju pripremljenost i efikasnije odgovore, ali i holističko i temeljno preispitivanje upravljanja pejzažem na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Zbog toga je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, ali i svi mi kolektivno siguran sam – uvjereni u važnost i relevantnost ovog novog Programa, koji se zasniva na nacionalnom i međunarodnom znanju i stručnosti, saradnji i prekograničnoj akciji, a koja ima ambiciju da doprinese značajnoj i trajnoj tehničkoj saradnji u regionu Zapadnog Balkana“ , istakao je Nikolovski.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније