Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Саша Безаревић, Радио Црне Горе

17. 03. 2023. 13:36 >> 13:44

RUDNIK UGLjA I TERMOELEKTRANA

Pravedna zelena tranzicija neophodna

Pravedna zelena tranzicija proces je kome se u Pljevljima mora posvetiti posebna pažnja, s obzirom da se u toj opštini nalaze dvije velike energetske kompanije, Rudnik uglja i Termoelektrana. Uporedo sa tim procesom biće neophodno i rješavanje eventualnih socijalnih, ali i potencijalnih energetskih problema.

Opredjeljenje Evropske unije je da u narednim godinama prestane rad rudnika uglja u zemljama članicama. Pokazuje to i primjer rudnika u slovenačkom Velenju koji će takozvano crno zlato moći da eksploatiše najdalje do 2033. godine. Crna Gora je u procesu pridruživanja, pa su drugačiji i rokovi, ali je neminovno da će se sugestije i odluke EU u narednom periodu morati poštovati.

Svjesni su toga i u pljevaljskoj rudarskoj kompaniji, ali se nadaju da bi zelena pravedna tranzicija, s obzirom na postojeće rezerve uglja, mogla da bude prolongirana.

"Imamo zaista dosta tih ovjerenih rezervi uglja, što bi moglo za određeno vrijeme da odloži tu tranziciju. Pri tom smo država koja se nalazi na Zapadnom Balkanu i ima samo jednu Termoelektranu, za razliku od kompletne teritorije gdje ih je ukupno 17. Međutim, potpuno sam siguran da te tranzicione procese niko ne može bolje uraditi od nas samih. Potrebno je da sistematski i na pravi način sagledamo sve resurse sa kojima raspolažemo i da se u odnosu na to odredimo kakva će nam biti budućnost", kaže predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja u Pljevljima, Dušan Janjušević.

O budućnosti razmišljaju i u pljevaljskoj lokalnoj upravi, pa pomenutoj temi pristupaju sa puno odgovornosti, uz napomenu da se među prioritetima mora naći neutralisanje potencijalnih socijalnih ili problema u energetici.

"Ovo su jako ozbiljne stvari kako za opštinu Pljevlja, tako i za državu, jer nam zelena tranzicija u perspektivi može donijeti određene probleme, ako ne budemo na vrijeme razmišljali kako da ih rješavamo. Tim prije što smo svjedoci da zemlje EU gase termoelektrane i daju rokove za zatvaranje rudnika uglja. Zato mi moramo pronalaziti rješenja, ne samo za radna mjesta koja će se izgubiti u energetskom sektoru, već i za stabilan izvor energije koji je jako bitan za državu. Pored toga, na našoj teritoriji imamo dva privredna subjekta koji su među najuspješnijim u Crnoj Gori i koji značajno utiču i na državni i Budžet opštine.Zato je neophodno da prikupljamo iskustva naših partnera i da vidimo kako ćemo na najpravedniji način ući u proces i pripremiti društvo za neke korake koji su neminovni", ističe potpredsjednik opštine, Jasmin Čelebić.

U svakom slučaju, ozbiljan i pravovremen pristup rješavanju problema i postepenom prelasku na korišćenje zelene energije, uz poštovanje socijalnog momenta, obaveze su kojima energetski sektor i pljevaljska opština ne mogu i ne smiju zaobilaziti. Jer one na najdirektniji način mogu uticati na kvalitet života stanovnika tog dijela naše države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније