Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

23. 03. 2023. 08:35 >> 08:35

POPOVIĆ SAMARDžIĆ

Pregovaraće sa Ministarstvom finansija o naknadama za specijalizante

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da će započeti pregovore sa Ministarstvom finansija u vezi sa nadoknadama specijalizantima koji edukaciju obavljaju u Kliničkom centru Crne Gore, a kojima je naknada za odvojeni život smanjena sa 330 eura na 110 eura. Specijalizant za epidemiologiju OB Berane Aleksandar Lutovac kazao je da se takvim odnosom prema specijalizantima narušava povjerenje ljekara u institucije I da se nada da će doći do dogovora.

Specijalizanti iz raznih krajeva naše države koji edukaciju obavljaju u Kliničkom centru Crne Gore požalili su se Portalu RTCG da im je naknada za odvojeni život smanjena sa 330 eura na 110 eura, te da im je time nanijeta šteta. Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja navode da je ovo pitanje regulisano Uredbom o naknadi troškova zarada o javnom sektoru i da je naknada od 330 eura predviđena samo za one koji specijaliziraju van naše zemlje, jer su im, ocjenjuju, i troškovi za život veći.

Specijalizant za epidemiologiju OB Berane Aleksandar Lutovac u emisiji „Dobro jutrp Crna Goro“ kaže da za naknadu od 110 eura ne mogu ni iznajmiti stan u Podgorici.

„Sklapamo kraj s krajem jer ljudi su odvojeni od porodice, mnogi su opterećeni kreditima, moramo održavati dvije kuće praktično“, kazao je on.

Rekao je da nije riječ samo o finansijskoj šteti već i o povjerenju.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić objašnjava da je problem nastao promjenom granskog kolektivnog ugovora prošle godine.

„Odluka je opromijenjena bez konsultacija sa nama, bez konsultacija sa onima koji treba od toga da žive“, kazala je ona u jutarnjem programu TVCG.

Ističe da se time demotivišu ljekari.

„Ovime se stvorilo nepovjerenje između mladih ljekara i institucija“, rekla je ona.

Lutovac je naglasio da se nada da će doći do dogovora kako se kasnije ne bi dešavali štrajkovi.

Popović Samardžić je najavila pregovore sa Ministarstvom finasija.

„Uredba se da promijeniti naročito ako imamo u vidu da stručno usavršavanje ne traje mjesec, već između dvije do četiri godine“, rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније